Utorak, 30 travnja, 2024

Čuvar iz Auschwitza mirno živi u Osijeku?

Preporučeno

Aušvic, Foto: WordPress.com
Auschwitz, Foto: WordPress.com

Čuvar u nacističkom logoru Auschwitz Jakob Denzcinger, kojeg traži Njemačka zbog ratnih zločina počinjenih tokom Drugog svjetskog rata, trenutno se nalazi u Osijeku, gdje vodi miran život, piše Jutarnji list.

Njemačko Specijalno tužilaštvo za istraživanje zločina nacional-socijalizma dostavilo je Hrvatskoj podatke o identitetu osobe za koju se sumnja da je počinila ratne zločine tokom Drugog svjetskog rata.

Ime Jakoba Denzingera iz Osijeka i još 60 osoba nalazi se na popisu, koji je Specijalno tužilaštvo sastavilo prije nekoliko mjeseci i o tome obavijestilo svjetsku javnost.

Upravo se čita:  Popustima privlačila klijente: Fatalna Sneža lažnu diplomu ovjerila kod notara, pa dobila licencu, tri godine radila estetske zahvate dok nije uhvaćena

Iz Hrvatskog državnog tužilaštva potvrdili su za Jutarnji list da imaju ime osobe sa njemačkog popisa, ali nisu htjeli da kažu da li je riječ o Jakobu Denzingeru, rođenom 1924. godine u Čepinu, nedaleko Osijeka, bivšem pripadniku oružanih jedinica Hitlerove Nacional-socijalističke partije i čuvaru u najgorim nacističkim logorima smrti.

Hrvatski list saznaje da Nijemci nisu dostavili dokaze da je Denzinger umiješan u ratne zločine, ali se pouzdano zna da je bio dio nacističkog vojnog aparata koji je učestvovao u masovnim ratnim zločinima.

Upravo se čita:  Dvoje maloljetne djece ostalo bez majke: Ovo je žena koja je preminula nakon što ju je ljekar pustio na kućno liječenje

“Već i ta činjenica, prema pravnom tumačenju iz nirnberških presuda, može biti dovoljna za podizanje optužnice, pokretanje sudskog postupka i presudu”, piše Jutarnji list.

Ime ovog muškarca nalazi se i u bazi podataka američkog Ministarstva pravde na popisu osoba koje su tamošnje vlasti, nakon provedenog sudskog postupka, prisilile da se odrekne američkog državljanstva, jer je lagao u službenom postupku.

Denzinger je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio pripadnik jedne od najkrvoločnijih Hitlerovih jedinica Tottenkopfa – Mrtvačkih glava, što nije spomenuo u svojim ovjerenim izjavama i dokumentima za useljenje u SAD.

Upravo se čita:  Video šokirao region: Majka snimala na TikToku kako tuče bebu, policija je pronašla i privela

Jutarnji list navodi da su dodatni podaci zatraženi i od Vlade SAD.

Prema tvrdnjama američkog tužioca, Denzinger je komandovao, podsticao ili na druge načine učestvovao u progonu osoba zbog njihove rase, vjeroispovijesti, državljanstva, političkog opredjeljenja, i to po nalozima nacističke vlasti.

Jakob Frank Denzinger imao je 18 godina kada ušao u SS i bio je čuvar u najmanje pet logora.

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas