Subota, 18 svibnja, 2024

Više od 7.500 oboljelih od gripe u FBiH

Preporučeno

Jelena Ravlija
Jelena Ravlija

Glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija kazala je da se na području Federacije za sada bilježi niska aktivnost gripe, sa ukupno registriranih 7.654 slučaja bolesti sličnih gripi, i 18.505 slučajeva akutnih respiratornih infekcija.

Usljed izuzetno toplog vremena za ovo doba godine, mnogi građani su zabrinuti zbog mogućnosti širenja virusnih oboljenja.

Ravlija upozorava da, kako bi se ta niska aktivnost gripe i dalje održala, osim cijepljenja, građani trebaju pojačati ličnu i kolektivnu higijenu.

Upravo se čita:  Sarajliji oduzeli automobil! Astra ne vrijedi koliko je imao neplaćenih kazni

”Pranje ruku sapunom i vodom – što češće, posebno nakon kihanja i kašljanja. Prilikom kihanja i kašljanja obavezno pokriti usta i nos maramicom, papirnatom, koju odmah nakon upotrebe baciti u kantu za smeće.

U nedostatku maramice, radije kihati i kašljati u rukav, unutrašnjost lakta, nego u ruke. Izbjegavati zagušljive, pregrijane, prenatrpane prostorije, osobe koje kišu i kašlju. Građani trebaju povesti računa i o općoj otpornosti organizma: povećati odmor, smanjiti stres, poboljšati ishranu i tjelesnu aktivnost” – upozorila je Ravlija.

Upravo se čita:  Edina se odlučila na nesvakidašnji potez: "Kad me vide za volanom autobusa, blicaju, bibiču, asfalt puca"

Građani koji dobiju temperature preko 38 stepeni, imaju grlobolju, malaksalost, bolove u mišićima i zglobovima, kaže Ravlija, trebaju da se jave ljekaru.

(NAP.ba)

Izdvajamo

Izdvajamo

Dragičević kod Hadžifejzovića otkrio ime: On je ubio mog sina!

Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića, rekao je u Centralnom dnevniku na Face TV da zna ime ubice svog...

Još vijesti za vas