Petak, 17 svibnja, 2024

EU produžila mogućnost sankcija za bh. političare!

Preporučeno

Foto: NAP.ba
Foto: NAP.ba

Evropska unija produžila je pravnu validnost odluke o sankcioniranju bh. političara ili organizacija koje rade na potkopavanju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i međunarodne pozicije Bosne i Hercegovine, prijete sigurnosti BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Odluku o produžetku funkcioniranja mehanizma, za koji se očekivalo da bi mogao primorati bh. političare da deblokiraju evropski put i prekinu sa negiranjem državnosti BiH, produžilo je Vijeće za vanjske poslove EU na prijedlog baronese Ketrin Ešton (Ashton).

Upravo se čita:  Sve više mladih porodica doseljava u ovaj bh. grad: Vrtić 90 KM i besplatan prevoz za učenike samo su neke od pogodnosti

Nova odluka objavljena je u službenom glasniku EU 17. februara i ona je samo produžetak odluke o nametanju sankcija koja je usvojena 21. marta 2011. godine.

Međutim, ovaj mehanizam sankcija protiv političara i pravnih osoba, koji uključuje zamrzavanje finansijskih sredstava koje ta osoba ili organizacija ima bilo gdje u Evropskoj unijij, zabranu putovanja u države članice i suspenziju bilo kakve finansijske pomoći od EU, do sada nije bio upotrijebljen prema nekom pojedincu ili organizaciji, iako nije manjkalo ataka na BiH i Dejton.

Upravo se čita:  Von der Leyen poručila: Ima još prepreka, ali sam optimistična sam po pitanju BiH

Jedino što je Brisel uradio jeste suspenzija paketa pomoći iz IPA fondova, no to nije bilo usmjereno prema onima koji ugrožavaju BiH i Dejton, nego prema institucijama koje su zbog neefikasnosti zakasnile u korištenju fondova.

Prema odluci o restriktivnim mjerama navedeno je da se lista osoba pod sankcijama utvrđuje na prijedlog baronese Ešton, a usvaja je Vijeće za vanjske poslove EU. Također, pružena je i mogućnost osobama koje se nađu pod sankcijama da iznesu svoju argumentaciju protiv te odluke.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Bećirović ponovo ide u New York da lobira za rezoluciju o Srebrenici

Prema nezvaničnim izvorima agencije Patria iz Brisela, nije isključeno da je produženje validnosti ove odluke upravo u ovom trenutku, kada se planira posjete baronese Ešton BiH, signal da bi EU mogla biti spremna i primijeniti njen mehanizam.

Izdvajamo

Izdvajamo

Cvijanović: Konaković urušava odnose s prijateljskim zemljama, MVP nije njegova “ćaćevina”

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da pismo ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića upućeno europskom...

Još vijesti za vas