Srijeda, 22 svibnja, 2024

Cvijanović: Mehanizam koordinacije je klučan i za opstanak BiH

Preporučeno

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je važno da se u BiH donese mehanizam koordinacije, koji je ključan ne samo za evropsko kretanje, već čak i za opstanak BiH.

-Mehanizam koordinacije je ključ koji će otvoriti mnoga vrata jednog dana kada bude donesen – uvjerava ona i žali što to pitanje dosad nije dogovoreno, jer za to, kaže, nije bilo dovoljno političke volje.

Kometirajući istup izvjestioca Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju i evropske parlamentarke iz Slovenije Tanje Fajon pred Odborom američkog Senata, entitetska premijerka je dodala da je BiH godinama sučena s raznim izjavama, recepturama i formulama, navodno, nekog uspjeha koje dolaze od stranaca.

Upravo se čita:  Podnesena nova krivična prijava protiv Milorada Dodika

-Cijenim da možda imaju dobre namjere, ali imaju nedovoljno znanja za ono što se dešava u BiH da bi ponudili neki recept – navela je ona u izjavi novinarima u Banjoj Luci i dodala da te neke poruke i recepture ne mogu da pomognu onome što jesu problemi u BiH.

Da bi se, kaže, održao “Dejton 2“ morat će se o tome pitati i neki ljudi u BiH.

-Važno je da se skoncentriramo na ono što nam je dao “Dejton“, ali nažlost to nismo dovoljno koristili – kazala je, između ostalog, Cvijanović.

Ona je potvrdila i da neće biti problem da se “dereguliše“ entitetski zakon o prebivalištu i boravištu u RS, ukoliko se taj zakon na adekvatan način usvoji na nivou BiH.

Upravo se čita:  Bećirović izrazio saučešće povodom smrti predsjednika Irana Ebrahima Raisija

Cvijanović uvjerava da usvajanje entitetskog zakona o prebivalištu i boravištu ne bi ugrozio bezvizni režim te da nisu tačne tvrdnje da prijedlog entitetskog zakona, koji je jučer utvrdila Vlada RS-a, nije usklađen s evropskim propisima i standardima.

-Zakon je apsolutno koncipiran da daje pravnu sigurnost kakvu nismo imali ranije. Kada to kažem, ne mislim samo na manipulacije u izbornom procesu koje smo imali, nego i na bezbjednosni aspekt – navela je ona u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Upravo se čita:  Dodik priželjkuje "priključenje srpskog naroda Srbiji": Bez toga nam nema budućnosti

Cvijanović kaže da žali što zakon nije usvojen kada je trebalo na nivou BiH.

Ona je podsjetila da je slična situacija bila i prilikom donošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju u BiH.

-Ako je jedini način da ovakve stvari budu deblokirane na nivou BiH na način da ih donese RS, onda ćemo to i raditi jer je tako nešto u interesu građana. Ne želimo da tako važne stvari služe za razne manipulacije i politička prepucavanja na nivou BiH – istakla je Cvijanović.

To je i poruka, kaže, predstavnicima međunarodne zajednice, koji su skloni pogrešnom tumačenju svega što se događa u BiH.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas