Nedjelja, 19 svibnja, 2024

Stigao hladni val, ovo je tek početak: Snijeg i oluje usred aprila, stabilizacija vremena nije na vidiku!

Preporučeno

Sarajevo jutros - Foto: M. Muratović
Sarajevo jutros – Foto: M. Muratović

U regiju jugoistočne Evrope stigao je najavljeni hladni talas, kad ga je malo ko očekivao! Ono što su meteorolozi prije koji dan prognozirali, obistinilo se…

Već od sinoć u cijeloj regiji došlo je do jačeg pogoršanje vremena pa uz kišu te pljuskove i grmljavine te ponegdje i pravog olujnog nevremena.

Počeo je padati i snijeg, koji je u utorak ujutro zabijelio mnoge krajeve, pa i glavni grad BiH Sarajevo. Kako najavljuje regionalna stranice prognoze vremena tokom srijede i četvrtka uz kišu snijega može biti i u još nižim dijelovima kopnenog dijela Balkana dok će dužih suhih razdoblja biti na krajnjem istoku te na obalnim dijelovima Balkana.

VEZANO: Dolazi hladni val: Očekuje se da će temperature padati i do nule, nije isključen ni snijeg na planinama

Danas se očekuje u prvom dijelu dana vrlo nestabilno vrijeme uz povremenu kišu i pljuskove te vjetrovito i osjetno hladnije vrijeme u višem gorju i snijeg a kiše i snijega može biti i u nizinama Bosne. U drugom dijelu dana očekuju se duža suha razdoblja ali još neće biti sasvim stabilno. Jaka na udare i vrlo jaka bura jačat će od sredine dana u Hercegovini.

Upravo se čita:  Zabilježeno u Sarajevu: Bahati vozač želio da mu se majka i djeca sklone s trotoara kako bi mogao proći

U srijedu i četvrtak u Bosni vrlo nestabilno kišu i susnježicu moguć je i snijeg, u gorju će pasti veća količina snijega ovih dana, u Hercegovini u srijedu i četvrtak očekuju se duga suha razdoblja uz povećanu oblačnost pa u višem gorju može biti snijega, a malo kiše može biti u nizinama Hercegovine u četvrtak ipak veći rizik za malo kiše postoji na sjeveru i zapadu Hercegovine.

Kraj sedmice trebao bi donijeti nešto toplije vrijeme, ali stabilizacije nema na vidiku, pa će uz suha razdoblja gotovo posvuda biti kiše i pljuskova a obilnije oborine u ovim danima ali i krajem sedmice očekuju se u Bosni.

Upravo se čita:  "Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH": Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što je uradio čin je velike hrabrosti

Hrvatska

Očekuje se da će se tokom utorka jače pogoršanje vremena proširiti na cijelu Hrvatsku, pa uz kišu može biti pljuskova i grmljavine te lokalno jakog nevremena. Uskoro će zapuhati umjeren do jak sjeveroistočni vjetar u većem dijelu kopna Hrvatske uz pad temperatura. U višem gorju očekuje se snijeg.

U srijedu i četvrtak na kopnu vrlo nestabilno i relativno hladno uz povremenu kišu i pljuskove osobito istočna i središnja Hrvatska, dok će na Jadranu biti dosta suhog vremena u srijedu a tek malo kiše može biti u četvrtak.

Prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda

U srijedu, 16.04.2014, u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom ili snijegom. U jutarnjim satima i u nizinama centralne i istočne, usljed pada temperature se očekuje susnježica ili snijeg. Najmanje padavina se očekuje u Hercegovini. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od – 1 do 4, na jugu do 6, a najviša dnevna temperatura od 5 do 10, na jugu do 15 stupnjeva.

Upravo se čita:  Sprema se novo poskupljenje i udar na džepove građana: Mnogima se neće svidjeti

U četvrtak, 17.04.2014, u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa padavinama, kiša i susnježica, a u višim područjima i sa snijegom. Najmanje padavina očekuje se u Hercegovini. Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu do 8, a najviša dnevna od 0 do 7, na jugu i sjeverozapadu zemlje 14 stupnjeva.

U petak, 18.04.2014., u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom i susnježicom, a u višim područjima sa snijegom. U Hercegovini umjereno oblačno i bez padavina i uglavnom u cijeloj zemlji prohladno. Jutarnja temperatura od -2 do 5, na jugu do 10, a najviša dnevna od 3 do 10, na jugu do 14 stupnjeva.

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas