Petak, 29 rujna, 2023

Analize stručnjaka: Istina o sjevernokorejskim raketama – samo ‘teoretski’ mogu pogoditi metu

Preporučeno

Rakete Hwasong 5 i Hwasong 6 prilično neprecizne, sa mogućnošću da za čak 1.000, odnosno 1.500 metara promaše metu

raketa-sjev-koSjeverna Koreja raspolaže arsenalom raketa opremljenih konvencionalnim oružjem čija je vojna korist veoma ograničena i to zbog izuzetno male preciznosti, ocijenio je nezavisni Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u Londonu.

Sjevernokorejska armija objavila je u srijedu da je dobila finalno odobrenje za pokretanje “nemilosrdnih” napada na SAD, a koji uključuju moguću upotrebu “najsavremenijeg” nuklearnog oružja, dok su američke vlasti saopćile da prijetnje Pjongjanga shvataju ozbiljno, kao i Južna Koreja, koja je obećala “ozbiljan odgovor” u slučaju “provokacije” sa Sjevera.

Upravo se čita:  "Cijena će biti puno veća nego 1945." - Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

Međutim, IISS je istraživao koliko je realna balistička prijetnja Pjongjanga, s obzirom na to da su njegove rakete Hwasong 5 i Hwasong 6 prilično neprecizne, sa mogućnošću da za čak 1.000, odnosno 1.500 metara promaše metu, javila je u četvrtak Al Jazeera.

To znači da bi samo 50 posto raketa koje bi Sjeverna Koreja uputila ka određenoj meti pale manje od 1.000 metara od nje, objasnili su iz Instituta.

Upravo se čita:  Jedva punoljetni mladić iz BiH pretučen u Njemačkoj

Pjongjang raspolaže sa oko 600 raspoređenih raketa Hwasong, kojima treba dodati značajan, ali neodređen broj rezervnih raketa, kao i stotinjak raketa Nodong, čija vjerovatnoća greške čak premašuje 2,5 kilometra.

Dakle, da bi uništile metu, konvencionalno punjenje koje takve rakete nose je apsolutno nedovoljno i za uništenje cilja potrebna je mnogo veća količina takvog punjenja, prenose mediji.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

IISS ocjenjuje da sjevernokorejske rakete opremljene konvencionalnim glavama mogu “samo teoretski” da pogode američke baze u Južnoj Koreji ili u Japanu i da bi više poslužile u svrhe zastrašivanja stanovništva velikih južnokorejskih ili japanskih gradova.

Kad je riječ o raketama dugog dometa, Sjeverna Koreja takvim arsenalom još ne raspolaže, jer tek razvija takvo oružje, a bit će joj potrebne godine da se snabdije arsenalom međukontinentalnih raketa, zaključuje britanski institut.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo