Petak, 1 ožujka, 2024

Angela Merkel zatražila oslobađanje Morsija

Preporučeno

Njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju je u intervjuu televiziji ARD zatražila oslobađanje bivšeg egipatskog islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, uhapšenog 3. juna nakon što ga je svrgnula vojska. Govorila je i o zaštiti podataka u svjetlu posljednjeg skandala.

Oettinger kann sich Wechsel Merkels nach Bruessel vorstellen“Dijelim mišljenje njemačkog ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea po kojem bi Morsi trebao biti oslobođen”, rekla je kancelarka u razgovoru za ARD.

Westerwelle je u petak zatražio da Morsi bude oslobođen te da “neka neutralna institucija neosporne vjerodostojnosti” odmah dobije pristup do bivšeg egipatskog čelnika.

Sjedinjene Države su također u petak tražile od egipatske vojske i privremenih čelnika da oslobode Morsija. Merkel je stanje u Egiptu nazvala “teškim” i ocijenila da treba poduzeti sve da razne grupe pronađu zajednički put u političkom procesu.

Ona je također u intervjuu govorila o zaštiti podataka, u svjetlu krize odnosa između EU-a i SAD-a nakon što se otkrilo da su američke obavještajne službe špijunirale neke od visokih evropskih dužnosnika.

Merkel je kazala da se zalaže za strožu kontrolu zaštite podataka te za snažnija evropska pravila.

“Njemačka će jasno tražiti od internetskih kompanija u Evropi da nam kažu kome daju podatke”, rekla je ona.

“Imamo sjajan zakon o zaštiti podataka. Ali ako je Facebook registriran u Irskoj, tada je na snazi irski zakon.. želimo jedinstvena evropska pravila”, naglasila je njemačka kancelarka.

Merkel je također kazala kako od SAD-a ubuduće očekuje da se drži njemačkih zakona. Kako ocjenjuje agencija Reuters, tim je riječima došla najbliže priznanju da su Amerikanci svojim špijunskim tehnikama prekršili njemačke zakone, prenijela je agencija Hina.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas