Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

Avion srbijanskih oznaka pravio dosta čudne krugove na nebu iznad gradova u BiH, evo o čemu se radi

Na portau Flight radar se vidi, ukoliko ukucate Yu-btc, da je ovaj avion danas letio iznad Tuzle, Sarajeva, Travnika, Dervente u kojem je avion pravio “čudne krugove” te više puta nadlijeće nad Bosnom i Hercegovinom.

Preporučeno

Na portalu Flight radar danas je uočena čudna putanja aviona sa oznakom YU-BTC 350.

Ovaj je avion uzletio danas sa aerodroma u Tuzli u 12 sati a njegov let trajao je do 13:42h kada se isti vratio na Međunarodni aerodrom Tuzla, prenosi Raport. Prije ovog leta isti avion je u 9h poletio iz Beograda za Tuzlu.

Na portau Flight radar se vidi, ukoliko ukucate Yu-btc, da je ovaj avion danas letio iznad Tuzle, Sarajeva, Travnika, Dervente u kojem je avion pravio “čudne krugove” te više puta nadlijeće nad Bosnom i Hercegovinom.

Avion YU-BTC je opremljen sa visoko pouzdanim i savremenim sistemom za kalibražu AD-AFIS-260. Sistem za kalibražu ima mogućnosti istovremenog mjerenja signala generisanih od više zemaljskih uređaja (ILS, MKR, VOR, NDB, TACAN, DME). U režimu skeniranja DME, postoji mogućnost provjere do 8 DME uređaja u realnom vremenu. Korišćenje kalibrisanih 3D dijagrama zračenja antena, obezbjeđuje se usklađenost mjerenja jačine polja signala iz prostora, sa zahtjevima definisanim u ICAO Doc. 8071, navodi se na stranici kontrole letenja Srbije i Crne Gore, piše Smatsa.rs.

Osnovu tehničke podrške za provjeru i kalibraciju ZRNS iz vazduha i validaciju letnih procedura čine jedan avion Hawker Beech Super King Air 350 sa ugrađenim sistemom za kalibražu AD-AFIS-260. Proizvodnju sistema za kalibražu i njegovu ugradnju u avion izvršila je Aerodata AG, u skladu sa važećim međunarodnim standardima i zahtjevima.

SMATSA doo je tehnički opremljena i stručno osposobljena za pružanje usluga kalibraže iz vazduha za sljedeća zemaljska radio-navigacijska sredstva:

SMATSA doo je osposobljena za provjeru sistema za nadzor vazdušnog saobraćaja:

Primarnog i sekundarnog radara (PSR & SSR sa MODE-A/C/S opcijom)
Multirateration (MLAT/WAM)
ADS-B
Analizu impulsa koji se emituju na frekvenciji 1030 MHz od strane SSR

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Tajna imovine bivšeg sarajevskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića

Nekadašnji prvi čovjek sarajevske Općine Stari Grad počeo je ulagati u nekretnine u BiH i Hrvatskoj nakon što je...

Možda vas zanima i ovo