Utorak, 28 studenoga, 2023

Policija i carina mu upali u dvorište dok je pekao rakiju: Oduzeli mu skoro 1.500 litara domaće šljivovice

Preporučeno

Tokom provjere utvrđeno je da je rakija proizvedena ove jeseni uz kupnju šest tona šljiva od tri čovjeka iz požeškoga kraja.

Kriminalistička policija i carinici upali su na imanje muškarca iz okolice Požege u Hrvatskoj kojeg je netko prijavio da nelegalno peče rakiju.

Obavljen je trošarinski nadzor te je zatečen kotao za pečenje rakije zapremine 95 litara i 1490 litara šljivovice u velikim pvc posudama. Tokom provjere utvrđeno je da je rakija proizvedena ove jeseni uz kupnju šest tona šljiva od tri čovjeka iz požeškoga kraja.

Upravo se čita:  Dvojica državljana BiH od kojih je jedan maloljetan, lišeni slobode na ulazu u Crnu Goru

Dana 14. decembra 2022. godine ovlašteni carinski službenici Službe za nadzor Carinskog ureda Slavonski Brod u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave požeško-slavonske, Službe kriminalističke policije privremeno su oduzeli 1490 litara nelegalne rakije šljivovice, navodi policija.

Foto: Carina.hr

Izvršen je trošarinski nadzor kod fizičke osobe državljanina RH te je zatečen kotao za pečenje rakije zapremine 95 litara i 1490 litara rakije šljivovice u velikim PVC posudama.

Upravo se čita:  Sjenicu zatrpao snijeg, dalekovod ispao iz sistema

Tijekom provjere utvrđeno je da je rakija proizvedena tijekom 2022. godine uz prethodnu kupnju 6 tona šljiva od 3 različite fizičke osobe.

Policija navodi kako je alkoholno piće privremeno oduzeto, a slijedi izdavanje prekršajnog naloga i donošenje rješenja o obračunu trošarine na etilni alkohol.

Foto: Carina.hr

Trošarinska osnovica na etilni alkohol je jedan hektolitar čistog alkohola izraženog u volumnim postocima. Trošarina na etilni alkohol plaća se u iznosu od 6000 kuna po hektolitru čistog alkohola.

Upravo se čita:  Slovenija je masovno kažnjavala ljude u koroni. Sad im vraća novac i briše dosjee!

Izračunali smo koliko će gazda iz požeškog kraja na koncu morati platiti.

Uz pretpostavku da njegova šljivovica ima 40-ak volumnih postotaka alkohola, ukupna trošarina za gotovo 1500 litara iznosila bi oko 36.000 kuna. To znači da će po litri morati platiti otprilike 24 kune. Osim toga, slijedi mu i prekršajna kazna.

Foto: Carina.hr

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Državljanin BiH (67), nastanjen u Offenbachu proglašen je krivim nakon što je optužen da je prenosio drogu za narko...

Možda vas zanima i ovo