Nedjelja, 1 listopada, 2023

Dodik odgovorio američkom predsjedniku: Bidenova čestitka za Dan državnosti je provokacija

Autor:Srna

Preporučeno

Dodik je u svom obraćanju poslao poruku i Ambasadi SAD-a te je naglasio kako 25. novembar za njega nije praznik BiH.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik komentirao je čestitku američkog predsjednika Bidena koja je upućena članovima Predsjedništva BiH povodom Dana državnosti te je poručio kako je riječ o provokaciji.

On je u svom obraćanju poslao poruku i Ambasadi SAD-a te je naglasio kako 25. novembar za njega nije praznik BiH.

“Ne znam kojim imenom bih to nazvao ako se zna, a znaju i svi službenici Američke ambasade da 25. novembar nije praznik BiH”, rekao je Dodik.

Upravo se čita:  Ramo Isak i njegova porodica prijavili imovinu vrijednu 18 miliona KM

Predsjednik RS-a podsjetio je da BiH nema zakon o praznicima, niti ima ijedan zakonom ustanovljen praznik koji se slavi i u RS-u i u FBiH.

“Dvadeset i sedam godina od završetka rata je dovoljno vremena da to nauče američki predstavnici u BiH i o tome konačno izvijeste svoju vladu i službu koja se bavi slanjem čestitki u ima predsjednika SAD”, ukazao je Dodik, prenosi Srna.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH: Ratifikacija dva sporazuma kojima se olakšava mobilnost stručnjaka na Zapadnom Balkanu

Podsjetimo, Biden je u pismu, u ime naroda SAD-a, članovima Predsjedništva BiH i građanima Bosne i Hercegovine uputio najbolje želje povodom obilježavanja Dana državnosti.

“Sjedinjene Države snažno podupiru suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Pozivamo čelnike Bosne i Hercegovine da ostave razlike po strani i rade na izgradnji bolje budućnosti za narode koje predstavljaju”, kazao je Biden.

To, kako je naveo američki predsjednik, uključuje brzo formiranje vlasti na svim nivoima i provođenje reformi potrebnih da se osigura mjesto Bosne i Hercegovine u euroatlantskoj zajednici naroda.

Upravo se čita:  Kako pišu regionalni mediji: Dodik će proglasiti zakon kakav je uveo Putin

U nastavku je poručio da se veseli nadolazećoj godini kada su u pitanju odnosi dvije zemlje.

“U godini koja je pred nama veselim se jačanju prijateljstva među našim ljudima i produbljivanju naše saradnje, uključujući sigurnost, energetsku diversifikaciju i borbu protiv korupcije. Sjedinjene Države će nastaviti podržavati mir, sigurnost i prosperitet u Bosni i Hercegovini za sve njezine građane”, zaključio je predsjednik SAD-a.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo