Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

EU nam od iduće godine uvodi dodatne provjere za prelazak granice: Evo šta će morati imati državljani Bosne i Hercegovine

Autor:Raport.ba

Preporučeno

Svi građani Bosne i Hercegovine morat će popuniti online ETIAS aplikaciju za putovanje u zemlje Šengena, uključujući maloljetnike.

Od iduće godine državljani BiH morat će imati svojevrsnu vizu odnosno dodatnu provjeru i odobrenje za boravak u zemljama Evropske unije.

Radi se o programu ETIAS (Evropski sistem putnih informacija i autorizacije) koji će uvesti novine za putovanja, bar za one koji nisu unutar EU.

Program je osmislila Evropska komisija, a kako je Raportu potvrđeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, on je trabao zaživjeti još ove godine, ali je sve prolognirala pandemija koronavirusa. Zato će biti operativan od maja 2023. godine.

Kako se navodi na stranici ovog programa, državljani Bosne i Hercegovine mogu boraviti u prostoru Shengena do 90 dana bez pribavljanja vize.

Od maja 2023. godine, kada se implementira ETIAS, putnici bez vize morat će da se prijave za ETIAS. ETIAS je elektronski program za ukidanje viza, sličan ESTA za Sjedinjene Države.

ETIAS za državljane Bosne i Hercegovine osmislila je Evropska komisija kako bi unaprijed provjerila putnike bez vize na sve potencijalne rizike ili prijetnje prije nego stignu u šengenski prostor, kako bi se ojačala sigurnost granica Evrope.

Za građane koji putuju u Evropu iz Bosne i Hercegovine (u šengensku zonu) postat će obaveza da dobiju ETIAS vize za boravak do 90 dana.

Nakon uvođenja, građanima Bosne i Hercegovine će biti potreban odobreni ETIAS za ukrcavanje u avion ili drugi prijevoz koji ide za bilo koju od zemalja Šengena.

ETIAS će biti dostupan putem jednostavne online aplikacije koja se može popuniti za samo nekoliko minuta, kako biste dobili odobreni ETIAS za Bosance i Hercegovce putem e-pošte.

ETIAS viza za Bosnu i Hercegovinu je dozvola za više ulazaka koja dozvoljava ukupan boravak od 90 dana sa svakim ulaskom u zemlje Šengena, u periodu od 180 dana.

Važi tri godine od datuma izdavanja, što znači da nema potrebe za podnošenjem zahtjeva za ETIAS prije svakog kratkog putovanja u šengensku zonu.

Odobreni ETIAS za Bosance i Hercegovce omogućava nosiocu putovanja u zemlje Šengena u poslovne, turističke, medicinske svrhe ili za tranzit kroz šengenski prostor.

Svi građani Bosne i Hercegovine morat će popuniti online ETIAS aplikaciju za putovanje u zemlje Šengena, uključujući maloljetnike.

Oni koji žele posjetiti šengensku zonu u druge svrhe, kao što su rad ili učenje, ili u dužem uzastopnom periodu, moraju podnijeti zahtjev za vizu u ambasadi ili konzulatu određene evropske zemlje koju žele posjetiti.

Izdvajamo

Izdvajamo

Popularni proizvođač čokolada dobio rekordnu kaznu

Američki gigant mora da plati rekordnu kaznu od 337.5 miliona evra zbog manipulisanja tržištem u EU. ​Proizvođač čokolada Milka...

Još vijesti za vas