Srijeda, 4 listopada, 2023

EU prolongirala odluku: Bh. građani još neko vrijeme mogu bez naknade u zemlje Schengena

Autor:Fena

Preporučeno

Automatski proces procjene će započeti nakon što se potvrdi naplata naknade.

Evropska unija je, prema najnovijoj informaciji, odgodila pokretanje Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS) za još šest mjeseci, i stupit će na snagu u novembru 2023. godine. ETIAS za putovanja u Schengen zonu uvodi se za putnike kojima nije potrebna viza za ulazak u EU, uključujući i putnike iz BiH.

Odobrenje za putovanja trebalo je da postane u potpunosti operativno u maju 2023. Međutim, bez ikakvog upozorenja ili službene najave, Komisija EU ažurirala je datum na novembar 2023. godine.

– Očekuje se da će ETIAS biti operativan u novembru 2023. godine – saopćila je Komisija na informativnoj stranici u vezi sa ETIAS-om u okviru Migracije i unutrašnjih poslova, prenosi Schengenvisainfo.com.

– ETIAS ne uvodi obaveze posjedovanja vize putnicima iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i iz Bosne i Hercegovine. Državljani trećih zemalja kojima nije nepohdna viza za putovanje u Schengen zonu trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a i za to će morati platiti naknadu u iznosu od sedam eura, a dobijeno odobrenje ETIAS-a važit će tri godine – rečeno je prošle sedmice Feni iz Delegacije EU u Sarajevu.

Evropska komisija navodi da su neke od pogodnosti ETIAS-a efikasnije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokratije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija kao i efikasnije procedure upravljanja granicama.

Prijava na aplikaciju ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta i ne bi trebalo da zahtijeva nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (pasoš ili drugi ekvivalentan dokument). U slučaju nemogućnosti prijave zbog godina, nivoa pismenosti, pristupa i kompetencije informacionih tehnologija i slično, prijavu može podnijeti treća osoba.

Automatski proces procjene će započeti nakon što se potvrdi naplata naknade.

Iz Evropske komisije navode da će broj automatski odobrenih podnosioca biti iznad 95 posto, a odobrenje će dobiti u roku od nekoliko minuta nakon uplate.

– Ako dođe do neodobrenja u bilo kojoj od pretraživanih baza podataka ili neodlučnog ishoda automatiziranog procesa, jedinica u Agenciji evropske granične i obalske straže ili relevantna institucija će obaviti ručni pregled zahtjeva za ulazak – rekli su Feni iz Evropske komisije.

Po dolasku na granični prelaz u Schengen zonu, graničar će elektronskim putem učitati podatke o putnim dokumentima. Ako ne postoji važeća putna dozvola ETIAS, graničari će odbiti ulazak i evidentirati putnika i odbijanje ulaska u Entry Exit System.

Odobrenje za putovanje će se odbiti ako podnosilac zahtjeva predstavlja sigurnosni rizik, rizik od ilegalne imigracije ili predstavlja visok rizik po epidemiološku situaciju, pojasnili su u prošlosedmičnoj izjavi za Fenu iz Evropske komisije.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo