Četvrtak, 28 svibnja, 2020

FIA promovirala 13 knjiga pregleda finansijskih pokazatelja u FBiH

Nemojte propustiti

I Sarajevo pokleklo: Otkrivena jedna novozaražena osoba koronavirusom, još 19 pozitivnih iz tešanjskog klastera

U posljednja 24 sata na KCUS-u je, kako smo već objavili, 225 uzoraka, a 19 ih je bilo pozitivno...

Grad u BiH postaje novo žarište: Od jučer još 19 zaraženih koronavirusom

Svi zaraženi imaju blage simptome, ali bez obzira na to do jučer je 12 osoba bilo na infektivnom odjelu...

Narode, navali: Od večeras počinju s radom ugostiteljski objekti u zatvorenom prostoru i tržni centri; Šiša barovi još uvijek zatvoreni!

Naredbu o zatvaranju tržnih centara Federalni štab civilne zaštite donio je 18. marta, nakon proglašenja stanja nesreće zbog pandemije...

Isti kao oni koje je nabavila Srebrena malina? Pogledajte kakvi su respiratori iz Emirata stigli u Sarajevo!

- Kao pomoć iz UAE u BiH je stiglo 40 respiratora, 100.000 testova na COVID-19, 5.000 kompleta za zaštitu,...

Posebno važan, strateški cilj rada Finansijsko-informatičke agencije Federacije Bosne i Hercegovine FIA je pretvaranje podataka prikupljenih u registrima u vrijedne informacije i znanja, neophodne za donošenje kvalificiranih i informiranih poslovnih i makroekonomskih odluka, naglašeno je na promociji 13 knjiga finansijskih pokazatelja u FBiH.

U 13 promoviranih knjiga su pregledi finansijskih pokazatelja koji su predstavljeni putem tabela i grafikona u kojima su adekvatno ilustrovani statički presjeci, strukturalni omjeri i dinamički presjeci, trendovi vremenskih serija, rezultata finansijskog poslovanja, kao i pokazatelja finansijskih performansi privrede u Federaciji BiH, kantonima, općinama i gradovima.

Zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da su u ovim knjigama predstavljeni najpouzdaniji podaci o broju zaposlenih, broju privrednih društava, ostvarenim prihodima itd.

„FIA je prva napravila pouzdanu bazu podataka za Federaciju BiH koja je u vlasništvu Federacije BiH. Zahvalni smo FIA za ove materijale koji su sjajna podloga za definiranje strateških investicija i donošenje odluka zasnovanih na pouzdanim podacima za sve razine vlasti, gospodarska društva, međunarodne institucije, investitore..:“, naglasila je ministrica Milićević.

Prof.dr. Džafer Alibegović, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu istaknuo je da su aktivnosti koje FIA poduzima u smislu analitičke obrade prikupljenih podataka je stvaranje podloge za informirano odlučivanje.

„Informirano odlučivanje na bazi pouzdanih, tačnih, sistematiziranih, preciznih podataka je bitno kako u poslovoj zajednici tako i na makroekonomskom planu. Strani i domaći investitori upravo trebaju ovakve podatke da bi na osnovu njih donosili odluke o ulaganjima u našoj zemlji“, kazao je prof.dr.Alibegović.

Za poslovnu zajednicu u FBiH knjige finansijskih pokazatelja imaju kako direktnu, tako i indirektnu korist.

„Direktna je što na osnovu ovih podataka možemo pratiti kretanja u pojedinim djealatnostima, provjeravati podatke o sadašnjim i budućim poslovnim partnerima, pratiti trendove. Indirektna korist je što će ovi podaci biti korišteni od strane niza institucija, pomoći će smanjenju sive ekonomije i nadamo se u donošenju odluka od strane nadležnih o rasterećenju prirvede“, rekao je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Direktor Finansijsko-informatičke agencije FBiH Esad Mahmutović kazao je da je paralelno sa izradom ovih knjiga finansijskih pokazatelja urađen i software koji će omogućiti da ovi podadi već naredne 2020. godine budu dostupni institucijama, poslovnoj i akademskoj zajednici i svima zainteresiranim već krajem marta, odnosno, početkom aprila.

„Svih 13 knjiga od danas je dostupno i online na web stranici FIA, www.fia.ba . No, mi u FIA se nećemo zaustaviti na ovome. Planiramo nastaviti raditi na formiranju registara koji će u značajnoj mjeri pomoći u kvalitetnijem odlučivanju. U planu je formiranje registara obrta, poljoprivrednih gazdinastava, grantova itd“, najavio je direktor Mahmutović.
Ove knjige, u izdanju Finansijsko-informatičke agencija FBiH, predstavljaju rezultat nastojanja FIA da zauzme centralnu ulogu u kreiranju poslovnih registara sa relevantnim, izvornim podacima i pouzdanim informacijama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pokazatelji finansijskog poslovanja u ovim knjigama su namijenjeni svim korisnicima koji imaju interes i bave se finansijskom i ekonomskom analizom i planiranjem. Vjerujemo da će ove knjige biti od koristi najprije djelatnicima u makroekonomskom planiranju i upravljanju na svim nivoima društvenog uređenja, ali jednako tako i menadžmentu privrednih društava, poslovnim asocijacijama, predstavnicima medija, te stručnoj, naučnoj i istraživačkoj javnosti.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Bh. omladina u dijaspori prikupila skoro 70.000 KM za pomoć domovini!

Poslije ukidanja ograničenja za Covid-19, ekipa iz G.I.F.T-a otputovat će u BiH i podijeliti pakete i sredstva od donacija. Ovog...

“Nisam imao priliku vidjeti ovako nešto”: Hercegovac ubio zmiju dugu skoro...

- Naišao sam na neke komentare kako to nisamo smo učiniti, no, što da je došla blizu djece i onih koji se tu često...

Izbjegnite sankcije i neugodnosti: Važne preporuke za ponašanje u tržnim centrima

Štab Federalne uprave civilne zaštite stavio je na sinoć održanoj sjednici van snage naredbe kojima je bio zabranjen rad tržnim centrima i i ugostiteljskim...

Po zahtjevu vlasnika Fikreta Hodžića: Sud Bosne i Hercegovine odobrio “Srebrenoj...

Kako je jučer potvrdio Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, Hodžić treba da uplati 265.131 KM obaveza po osnovu uvoznih dažbina za 20 respiratora. Sud Bosne i...

I Sarajevo pokleklo: Otkrivena jedna novozaražena osoba koronavirusom, još 19 pozitivnih...

U posljednja 24 sata na KCUS-u je, kako smo već objavili, 225 uzoraka, a 19 ih je bilo pozitivno i svi su iz Tešnja. Prema...

Možda vas zanima i ovo