Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Govor mađarskog ekstremiste Orbana šokirao EU, pominjao i BiH

Preporučeno

– Hrvati se o tome izjašnjavaju na svakom sastanku Evropskog vijeća, mi Mađari ih podržavamo svim sredstvima koja su nam na raspolaganju, ali EU nije u stanju riješiti taj problem – kazao je Orban

U Bosni su Hrvati prevareni… Ovo je komplicirana tema, ali samo bih volio da znate da Hrvate koji žive u Bosni i koji imaju zakonsko pravo birati svog čelnika varaju Bošnjaci, a ovi drugi zapravo koriste rupe u izbornom zakonu kako bi birali Hrvate, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

U dugom govoru prošle sedmice on je pričao o miješanju Evrope, opasnostima od migranata, obrušio se na LGBTI populaciju, rekao da je Tramp na vlasti, rata ne bi bilo u Ukrajini i da ta država, ni uz pomoć SAD, neće pobijediti Rusiju.

U dijelu o BiH, Orban je dalje rekao:

– Hrvati se o tome izjašnjavaju na svakom sastanku Evropskog vijeća, mi Mađari ih podržavamo svim sredstvima koja su nam na raspolaganju, ali EU nije u stanju riješiti taj problem. Ili je tu problem odbrane naših granica. Cilj ne bi trebao biti postati svjetski politički igrač.

Za našu ambiciju trebalo bi biti dovoljno da je EU sposobna braniti vlastite granice; ali ne može, a jadni Salvini – koji je to pokušao – vodi se na sud, a ima i onih koji ga žele zatvoriti. Ili postoji proširenje EU-a na Balkan: Grčka je članica EU, Mađarska je članica EU, ali između nas postoji velika crna rupa, Balkan. Zbog geopolitičkih i ekonomskih razloga EU bi trebala dovoditi druge u svoj vlastiti svijet, ali to nije u stanju učiniti.

Dakle, Evropa ne bi trebala težiti ulozi u svjetskoj politici, već bi trebala postaviti i postići skromni cilj da bude u stanju riješiti vanjskopolitička pitanja koja se javljaju u vlastitom dvorištu.

Demografija, migracije, rod, rat. Peti set izazova s ​​kojima se suočavamo odnosi se na energiju i ekonomiju. Ovo je složeno pitanje – kazao je Orban koji je u nastavku govorio o zatvaranju za vrijeme pandemije, američko-kineskim gospodarskim odnosima te o tačkama koja će njegova Vlada poduzimati kako bi ojačala mađarsku ekonomiju.

Orban je govor završio s pozdravom “Naprijed Mađarska, naprijed Mađari!”

EU je oštro osudila Orbanov govor.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Sejo Brajlović traži tri konobara i tri majstora na roštilju: “Plata 2.000KM + bakšiš”

Restroran “Brajlović”, koji je u vlasništvu popularnog sarajevskog ugostitelja Seje Brajlovića, objavio je danas da traži nove članove svog...

Još vijesti za vas