Srijeda, 24 travnja, 2024

Građani zabrinuti: Nakon sinoćnja četiri potresa kod Gacka, danas Bugojno…

Preporučeno

Novi potresi izazvali su zabrinutost građana u Bosni i Hercegovini, iako je riječ o umjerenim ili slabijim podrhtavanjima tla, koji ne izazivaju materijalnu štetu niti ljudske žrtve. Uznemirenost je prije svega izazvana učestalošću ovih podrhtavanja tla.

zemljotresTako je zemljotres jačine 2,7 stepena Rihterove skale registrovan je danas 19 kilometara jugozapadno od Bugojna.

Sektor za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu zabilježio je potres između Livna i Bugojna u 14.29 časova.

Magnituda u hipocentru iznosila je 2,7 stepena Rihterove skale, a intenzitet je bio tri stepena Merkalijeve skale.

Upravo se čita:  MUP RS: Danas ćemo vježbat, nema razloga za uznemirenost građana

Potresi ovog intenziteta ne izazivaju nikakve materijalne štete, javila je Srna.

Podsjetimo, kod Gacka su sinoć registrirana četiri zemljotresa, jedan jači, od 4,2 stepena Merkalijeve skale, jedan umjeren i dva slabijeg intenziteta. Seizmološke stanice Hidrometeorološkog zavoda RS-a zabilježile su potrese u razmaku od dva sata, od 19.17 do 21.13 sati.

Jači zemljotres jačine 4,2 stepena po Richteru i s procijenjenim intenzitetom u samoj epicentralnoj zoni od šest stepeni Merkalijeve skale, evidentiran je u 19.52 sati, s epicentrom na područje planine Volujak, 15 kilometara sjeveroistočno od Gacka.

Upravo se čita:  Sin pronašao novčanik sa 1.500 KM i dao majci, osumnjičeni za utaju i prikrivanje

Zemljotres ovog intenziteta može izazvati oštećenja na starim i slabije građenim objektima i većina stanovništva ga osjeća, potvrđeno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Nakon ovog, evidentiran je u 21.13 sati još jedan zemljotres s magnitudom od tri Rihtera i procijenjenim intenzitetom u samoj epicentralnoj zoni od 4-5 stepeni Merkalijeve skale, s epicentrom ponovo na području planine Volujak.

Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati materijalne štete na građevinskim objektima. Seizmolozi smatraju da se ovaj zemljotres javio kao posljedica smirivanja tla poslije jačeg zemljotresa na istom području i koji je iznosio 4,2 stepena Richtera, i koji se dogodio u 19.52 sati.

Upravo se čita:  PIO/MIO zvanično objavio: Ovo je iznos minimalne penzije koja će biti isplaćivana od maja

Prethodno su dva slabija podrhtavanja tla zabilježena u 19.17 s magnitudom od 2,6, odnosno u 19.24 sati jačine 2,8 stepeni po Richteru.

Iz evidencije Hidrometeorološkog zavoda RS-a vidljivo je da su u Gackom bili locirani slabiji zemljotresi i 22. i 23. januara, prenosi Fena.

(Agencije)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Oružanim snagama BiH nedostaje 1.500 profesionalnih vojnika

Bosna i Hercegovina izdvaja svega 0,9 posto BDP-a za obranu što je daleko od cilja od 2 posto koliko...

Još vijesti za vas