Ponedjeljak, 5 lipnja, 2023

Građani zabrinuti: Nakon sinoćnja četiri potresa kod Gacka, danas Bugojno…

Nemojte propustiti

Novi potresi izazvali su zabrinutost građana u Bosni i Hercegovini, iako je riječ o umjerenim ili slabijim podrhtavanjima tla, koji ne izazivaju materijalnu štetu niti ljudske žrtve. Uznemirenost je prije svega izazvana učestalošću ovih podrhtavanja tla.

zemljotresTako je zemljotres jačine 2,7 stepena Rihterove skale registrovan je danas 19 kilometara jugozapadno od Bugojna.

Sektor za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu zabilježio je potres između Livna i Bugojna u 14.29 časova.

Magnituda u hipocentru iznosila je 2,7 stepena Rihterove skale, a intenzitet je bio tri stepena Merkalijeve skale.

Upravo se čita:  Ko su uhapšene Ajša Ramić i Naida Mehanović?

Potresi ovog intenziteta ne izazivaju nikakve materijalne štete, javila je Srna.

Podsjetimo, kod Gacka su sinoć registrirana četiri zemljotresa, jedan jači, od 4,2 stepena Merkalijeve skale, jedan umjeren i dva slabijeg intenziteta. Seizmološke stanice Hidrometeorološkog zavoda RS-a zabilježile su potrese u razmaku od dva sata, od 19.17 do 21.13 sati.

Jači zemljotres jačine 4,2 stepena po Richteru i s procijenjenim intenzitetom u samoj epicentralnoj zoni od šest stepeni Merkalijeve skale, evidentiran je u 19.52 sati, s epicentrom na područje planine Volujak, 15 kilometara sjeveroistočno od Gacka.

Upravo se čita:  Oglasila se Ajla Hadžismailović, žrtva bahatog vozača iz Sarajeva: 'Ćutim od 2012.'

Zemljotres ovog intenziteta može izazvati oštećenja na starim i slabije građenim objektima i većina stanovništva ga osjeća, potvrđeno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Nakon ovog, evidentiran je u 21.13 sati još jedan zemljotres s magnitudom od tri Rihtera i procijenjenim intenzitetom u samoj epicentralnoj zoni od 4-5 stepeni Merkalijeve skale, s epicentrom ponovo na području planine Volujak.

Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati materijalne štete na građevinskim objektima. Seizmolozi smatraju da se ovaj zemljotres javio kao posljedica smirivanja tla poslije jačeg zemljotresa na istom području i koji je iznosio 4,2 stepena Richtera, i koji se dogodio u 19.52 sati.

Upravo se čita:  Na Manjači počela vježba Oružanih snaga BiH

Prethodno su dva slabija podrhtavanja tla zabilježena u 19.17 s magnitudom od 2,6, odnosno u 19.24 sati jačine 2,8 stepeni po Richteru.

Iz evidencije Hidrometeorološkog zavoda RS-a vidljivo je da su u Gackom bili locirani slabiji zemljotresi i 22. i 23. januara, prenosi Fena.

(Agencije)

Pročitajte još

Izdvajamo

Realnost u Njemačkoj: Kad su i dva posla premalo za pristojan život

U Njemačkoj je uobičajeno plaću izražavati bruto iznosom, što zna biti neugodno iznenađenje za strance koji dolaze raditi u...

Možda vas zanima i ovo