Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Hrvatska i službeno primljena u eurozonu, objavljen je kurs preračunavanja kune u euro

Preporučeno

Današnjim odlukama dovršen je postupak donošenja odluka u Vijeću i Hrvatska od 1. januara 2023. postaje 20. članica europodručja.

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu 1. januara 2023. usvojena je na sastanku Vijeća ministara finansija u Bruxellesu.

Vijeće za ekonomske i finansijske poslove EU-a (Ecofin) usvojilo je u utorak tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla uvesti euro 1. januara 2023, među kojima je i odluka o stopi konverzije kune u euro po centralnom paritetu 1 euro = 7,53450 kuna.

Definitivni kurs je jednak onome po kojem je kuna prije dvije godine uključena u Evropski tečajni mehanizam (ERM II).

Uz uredbu kojom se utvrdio definitivni kurs konverzije kune u euro, Ecofin je usvojio još dva pravna akta – odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj te dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručja dodati Hrvatska kao 20. članica.

Današnjim odlukama dovršen je postupak donošenja odluka u Vijeću i Hrvatska od 1. januara 2023. postaje 20. članica europodručja.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas