Subota, 2 ožujka, 2024

Kako zaspati tokom tropskih vrućina

Preporučeno

Kad krenu paklene vrućine, nije nimalo jednostavno utonuti u san. Zato vam, umjesto pilula za spavanje, donosimo nekoliko dobrih savjeta.

Većina ljudi smatra da je, da bi se pobijedila vrućina, sasvim dovoljno skinuti sve sa sebe i otići u u krevet. Međutim, to nije istina. Zapravo, lagane pidžame od svile ili pamuka mnogo bolje regulišu tjelesnu temperaturu.

Tijelo sve do četiri ujutro oslobađa toplotu kroz kožu stopala, ruku i lica, pa ako nešto ometa taj proces, teže će vam biti da zaspite. S druge strane, ako pustite da toplota nesmetano izlazi, probudićete se u ranu zoru jer će vam biti hladno.

Zato, pokrivajte se materijalima od prirodnih vlakana poput pamuka ili svile, koji će najbolje pratiti temperaturu vašeg tijela. Štaviše, ako znate da slijede visoke temperature, koje se ne spuštaju ni tokom noći, stavite tokom dana jastuk u frižider, tako da vam u vrijeme kad idete na spavanje bude dobro rashlađen, što će vas vrlo brzo uljuljkati u san.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Napravite cirkulaciju vazduha u spavaćoj sobi, ali nikako da promaja ide preko vas. Kad legnete, raširite ruke i noge kako se ne biste dodatno skuvali.

Ako se uprkos svemu probudite od vrućine tokom noći, pustite hladnu vodu da vam teče preko zglobova ruku, tako ćete se najbolje rashladiti i lako ponovo uspavati.

Izvor: Metro-portal

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas