Utorak, 27 veljače, 2024

Kina gradi tunel dugačak 123 kilometra

Preporučeno

Kina će uložiti oko 42 milijarde dolara u gradnju tunela dužine 123 kilometra ispod Bohajskog moreuza, kako bi povezala svoje istočne i sjeveroistočne regione, prenijeli su danas državni mediji.

Ilustracija
Ilustracija

Tunel će se protezati od lučkog grada Dalijana, u provinciji Lijaoning, do Jantaja, u provinciji Šandong, i biće najduži svjetski tunel ispod morskog dna. U izvještaju nije precizirano kada će projekat biti završen.

Upravo se čita:  Bosanka pretukla prolaznika, tvrdi da je vrijeđao zbog njenog porijekla

Kina je objavila plan o gradnji ovog tunela 1994. godine, po cijeni od deset milijardi dolara, s ciljem da on bude završen prije 2010. godine. Dvadeset godina kasnije, projekat je zaglavljen u fazi planiranja, navodi se tekstu.

U to vrijeme, državni mediji su prenijeli da će tunel skratiti putovanje između ova dva regiona za 1.000 kilometara.

Upravo se čita:  Srbin mesaru pretvorio u mljekaru: “Kajmakom ubio 5 osoba, a 6 će imati doživotne posljedice uključujući bebu”

Član Kineske akademije za inženjering Vang Mengšu izjavio je da bi troškovi gradnje mogli da se nadoknade za 12 godina korištenja tunela, pošto je “teretni saobraćaj veoma isplativ”.

Trenutno najduži tunel ispod morskog dna nalazi se u Japanu, između ostrva Honšu i Hokaido, a otvoren je 1988. godine, poslije dvadesetogodišpnje gradnje.

Tunel koji povezuje Englesku i Francusku dugačak je oko 51 kilometar.

Upravo se čita:  Umro Jacob Rothschild, član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas