Utorak, 27 veljače, 2024

Luksemburg: Premijer podnio ostavku

Preporučeno

Jean-Claude Juncker, luksemburški premijer koji je s 18 godina na toj dužnosti bio najdugovječniji evropski predsjednik vlade, bio je prisiljen podnijeti ostavku nakon što su iz vladajuće koalicije izašli socijalisti zbog skandala povezanog s tajnim službama i prisluškivanjem.

premijer-luksemburgNakon što su socijalisti uložili zahtjev kojim traže raspuštanje Zastupničkog doma i održavanje prijevremenih izbora u roku od tri mjeseca, Juncker je objavio kako će u četvrtak ujutro nakon sjednice vlade Velikom vojvodi predati ostavku na premijersku dužnost.

– Sazvao sam sjednicu vlade i tad ću službeno podnijeti ostavku vlade Velikom vojvodi – rekao je Juncker pred zastupnicima nakon sedmosatne rasprave, zaključivši da “većina zastupnika želi prijevremene izbore”.

– Premijer mora preuzeti odgovornost, ne zato što je nepošten ili nesposoban, nego i ako je napravio loš izbor – kazao je tokom rasprave predsjednik socijalista Alex Bodry, prenosi agencija Hina.

U decembru prošle godine osnovana je parlamentarna istražna komisija nakon otkrića nepravilnosti i malverzacija koje je od 2004. do 2009. godine počinila luksemburška obavještajna služba, koja je pod nadzorom premijera.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas