Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Ministar za europska pitanja šokirao sve: Izlazi li i ova zemlja iz Europske unije?

Preporučeno

Mikulaš Bek se osvrnuo i na ponašanje Mađarske unutar EU.

Ministar za europska pitanja Češke Republike Mikulaš Bek komentirao je ponašanje europskih zemalja kada je riječ o odnosima prema Rusiji te se osvrnuo na djelovanje Mađarske koje je ocijenjeno kao – problematično.

U razgovoru za češki radio Irozhlas, Bek se osvrnuo na najavu uvođenja gornje cijene plina koji se uvozi iz Rusije.

“Političari se ne mogu unaprijed dogovoriti. Glavna runda pregovora tek slijedi, a pojedine zemlje pripremaju svoje prijedloge. Europska komisija će izaći s jednim rješenjem, a češki službenici imaju drugačiji stav. I nismo sami u tome“, rekao je Bek.

Pojasnio je kako se iz nekih zemalja kao što je Italija čuju i glasovi koji pozivaju na sporazum s Rusijom i potpisivanje primirja, pa čak i po cijenu teritorijalnih gubitaka Ukrajine.

“Ova mišljenja su zasnovana na ekonomskoj točki gledišta u korist europskih kompanija, ali se moraju uzeti u obzir i geopolitički interesi. Siguran sam da je većina aktera procesa svjesna sigurnosne dimenzije krize i da nećemo ići ka tome da zaključujemo loše primirje u zamjenu za kratkoročno ekonomsko olakšanje“, poručio je ministar.

Također, priznao je kako različite europske zemlje različito percipiraju rizike, prijetnje i probleme.

“Jedinstvo u EU nikada nije bilo i nikada neće biti jedinstvo jednog glasa, već jedinstvo u mnoštvu glasova. Jedinstvo mnogih glasova koji vode jedni s drugima dijalog, ponekad i spor, ali na kraju uvijek nađu zajednički dogovor o ključnim pitanjima“, ističe Bek.

Na kraju razgovora, osvrnuo se i na ponašanje Mađarske unutar EU.

“U Europskoj uniji pregovori su često teški i tome može doprinijeti nekoliko zemalja, uključujući i Mađarsku. Mađarska je prešla dug put do ivice svojevrsnog ponora. Sada mora odlučiti hoće li će se vratiti s te ivice ili će riskirati skok o čijim posljedicama ne želim niti špekulirati. U teoriji, to bi moglo biti i napuštanje Europske unije“, zaključio je češki ministar.

O izgledima da Budimpešta u potpunosti napusti EU, Bek je rekao da je to teoretski moguće.

Budimpešta je ostala relativno neutralna od pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini krajem februara i odbila je da pošalje oružje Kijevu za razliku od mnogih svojih susjeda. Orban je kritički govorio i o sankcijama EU-a protiv Rusije, nazivajući ih loše osmišljenim i samoporažavajućim.

Mađarski list Magyar Nemzet (“Mađarska nacija”), neslužbeno glasilo vlade, često ima ulogu svojevrsnog poligona za testiranje. U njemu se lansiraju teme za koje premijer Viktor Orban i članovi njegove vlade žele znati kakvo je raspoloženje javnosti, ali bez da sami direktno pokrenu to pitanje. Tako je opet bilo i u kolovozu prošle godine.

List je nedavno pokrenuo raspravu o temi koja je čak i u mađarskim vladinim krugovima do sada bila tabu: izlazak Mađarske iz Europske unije, navodi Deutsche Welle, prenosi Slobodna Dalmacija.

Izdvajamo

Izdvajamo

Specijalci MUP-a uspjeli doći do vozila i djevojke (25), ljekari samo mogli konstatovati smrt

Iz rijeke Une izvučeno je tijelo 25-godišnje vozačice, a nakon teške saobraćajne nesreće koja se sinoć dogodila na magistralnom...

Još vijesti za vas