Utorak, 18 lipnja, 2024

Mustafa Cerić u pariškom “Le Monde” analizira bilan Benedicta XVI-og

Preporučeno

Predstavljen kao muslimanski teolog i veliki muftija iz BiH /1993-2012/ Mustafa Cerić je intervjuiran od strane redakcije najznačajnijeg dnevnog lista u Francuskoj, pariškog “Le Monde”, čiji novinari podvlaće kako je bio na čelu muslimanske delegacije za trajanja prvog islamsko-katoličkog foruma, održanog u Rimu, ljeta 2008.

Mustafa CeriIstaknuto je da je Cerić, tada susreo i papu jer je bio u grupi 138 muslimanskih intelektualaca koji su i zahtjevali susret, kao reakciju na diskusiju Benedicta XVI u njemačkom gradu Regensburgu, gdje je Sveti otac sugerirao kako postoji uska spona između islama i nasilništva. Galska javnost je otkrila kako je Mustafa Cerić među odgovornima kraljevskog Instituta za islamsku misao, fondiranog u jordanskom Ammanu, pod nazivom “Aal Al-Bayt”.

Benedict XVI : tradicija i intelekt

Muftija Cerić je istakao kako su kritike sto su uslijedile nakon Regensburga, proizvele pozitivnu energiju jer se papa izvinuo za prebrze zaključke. Istina, 138 muslimanskih intelektualaca su potpisali pismo u kojem su zahtjevali od Pape i kršćana zajedničko djelovanje i međuvjerske odnose bazirane na miru i pravdi i, razumljivo, Božjoj ljubavi. Benedict XVI je nakon događaja bio u Turskoj pa zatim u Jerusalemu, gdje je posjetio čuvenu džamiju Al -Aqsa, pokazavši spremnost i raspoloženje za dijalog.
“Bili smo jako iznenađeni polemikom- izjavio je muftija- posebno sto smo vjerovali da ce i ovaj pontifikat naličiti na doba pape, Ivana -Pavla II, koji je revolucionirao odnose sa muslimanskim svijetom i posjetio brojne zemlje .Nadali smo se da će i Benedict XVI, biti jednako spreman na toleranciju i prihvatanje drugih. Ali Papa, svakako veliki teolog, strastven pastor, jako je tradicionalan, iako stvarni intelektualac. Ponekada jako učene osobe, tesko prihvataju misliti iznad vlastitog okvira. Ali, jos jednom istićem kako je zaključak neočekivane vjerske krize, uvjetovao novi, još značajniji dijalog”.

Vatičanske aspiracije podržavanja slobode

Upitan o starhu katoličkih zvaničnika kako u Europi, tako i u Africi o razviću muslimanskog fundamentalizma što je preplavio svijet, Mustafa Cerić je naveo da je strah “bolest našeg vremena”! Bojimo se jedni drugih ali da se, ipak, treba ozbiljno pozabaviti aktualnim raspravama o slobodi, posebno u muslimanskom svijetu. Ne treba zaboraviti i analizu vjere ali i odnos islama sa državom. Muftija smatra da se muslimani, također, plaše : najprije masovnog pokrštavanja, sve prisutnijeg u brojnim zemljama. Istiće da se manjak tolerancije i strah javljaju kod onih što nisu sigurni u osobni identitet, niti imaju povjerenja u vlastitu kulturu pa žive u nesigurnosti.
O nastojanjima Vatičana da u muslimanskim zemljama promovira vjersku slobodu, Cerić je kategoričan : “Sloboda je fundament ljudskog ponosa. Nadajmo se da su lekcije Vatičana, koji u povijesti nije uvijek branio vjersku slobodu, nego naučio podržavati aspiracije na tu istu slobodu, iskrene. Najprije kada znamo da nema alternativnosti na nju”!
Mustafa Cerić je naglasio kako se nada da ce novi Papa biti jak i predstavljati moralni model – i ne samo za krišćane.

Za Bh-index prevela i obradila
Džana Mujađić

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Velike gužve na izlazu iz BiH, na ovim graničnim prijelazima se čeka najduže

Na graničnim prijelazima Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška, Gradina i Deleuša duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz...

Još vijesti za vas