Srijeda, 22 svibnja, 2024

Na današnji dan: Napravljen najveći frape na svijetu, preminuo Volta

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1770. – U Bostonu, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) negodovanje grupe građana protiv britanskih vojnika iz gađanja grudama snijega preraslo u sukob prilikom kojega su vojnici ubili pet civila. Ovi sukobi poznati su kao ‘bostonski masakr’. Tragični događaj je završio suđenjem vojnicima koje je od  iskorišteno u svrhu propagiranja pobune, koja se razvila u Američku revoluciju.

1827. – Preminuo talijanski naučnik Alessandro Volta, jedan od osnivača elektrostatike i izumitelj elektrofora. Po njemu je mjerna jedinica volt dobila ime.

1872. – Američki inžinjer George Westinghouse patentirao zračnu kočnicu koja je omogućila razvoj željezničkog prometa.

1933. – Američki predsjednik Franklin  Roosevelt proglasio desetodnevni “bankarski praznik”. Emergency Banking Act službeni je dokument Kongresa SAD-a kojim su zatvorene sve banke i zabranjene bankarske transakcije u SAD-u. Prema planu banke su reorganizirane i ako su bile dovoljno snažne da nastave poslovanje, ponovo puštene u rad kako bi se u periodu “velike depresije” oporavila privreda.

1933. – U Njemačkoj održani posljednji slobodni izbori prije restrukturiranja zemlje nakon završetka Drugog svjetskog rata. Hitlerova Nacionalsocijalistička stranka tom prilikom je osvojila 43,9 posto glasova, odnosno 17,2 miliona glasova.

1946 . – Tadašnji premijer Ujedinjenog Kraljevstva Winston Churchill u govoru na Westminster Collegeu u Missouriju, u SAD-u po prvi put upotrijebio izraz ‘željezna zavjesa’ što je postao popularan izraz za graničnu liniju koja je dijelila Europu u dva odvojenapolitička bloka tokom perioda hladnog rata.

1970. – Pohranjivanjem posljednjih ratifikacijskih povelja u Moskvi, New Yorku i Londonu, na snagu stupio sporazum o zabrani uporabe atomskog oružja.

1993. – Pao avion “Fokker 100” u kome se nalazilo 97 osoba, nedugo nakon što je poletio sa aerodroma u Skoplju. Tada su poginule 83 osobe, od toga 79 putnika.

1994. – U južnoafričkom gradu Nelspruitu napravljen najveći frape na svijetu, zapremine od 7.400 litara.

1997. – Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje susreli se prvi put nakon više od dvije decenije kako bi održali mirovne pregovore.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas