Srijeda, 4 listopada, 2023

Na današnji dan: Poginuo Džemal Bijedić, rođen Senad Lulić

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan izdvajamo:

1689. – Rođen francuski filozof i pisac Montesquieu. Napisao je velik broj rasprava s područja fizike, fiziologije, histologije, političke ekonomije i filozofije. Poznato je njegovo djelo ”Razmatranja o uzrocima veličine i propasti Rimljana”. Preminuo je 10. februara 1755. godine.

1778. – Na putovanju Tihim oceanom istraživač James Cook, u potrazi za prolazom koji bi preko sjevera povezivao Tihi s Atlantskim oceanom, stigao na Havaje.

1892. – Rođen Oliver Hardy, poznat kao “Ollie”, koji je bio bio poznat po ulogama u filmskom serijalu “Stanlio i Olio” (Stan & Ollie).

1896. – Wilhem Conrad Rontgen, nakon otkrivanja X-zraka, tako nazvanih zbog tada nepoznate prirode, predstavio prvi stroj koji primjenjuje zračenje te vrste.

1919. – Walter Owen Bently osnovao Bently Motors, kompanije proizvođača luksuznih automobila. Od 1998. godine dio je Volkswagen (VW) Group.

1955. – Rođen američki glumac Kevin Costner. Poznat je po filmovima ”Ples sa vukovima”, ”Air Force One”, ”Nedodirljivi”, ”Osveta” i mnogim drugim.

1977. – U avionskoj nesreći poginuo političar Džemal Bijedić. Zajedno sa njim poginula je njegova supruga Razija, te još šest putnika i članova posade. Avion je bio na putu za Sarajevo iz Beograda, jer je taj dan Bijedić prisustvovao ispraćaju Josipa Broza Tita u Libiju. Zbog navodnih loših vremenskih uvjeta, avion je udario u brdu Inač, na planini Lisin iznad Kreševa, prepolovio se i eksplodirao. Javnosti su poznate i tvrdnje članova porodice Bijedić o tome kako je ovaj nekadašnji saradnik Josipa Broza Tita, ubijen.

1986. – Rođen bh. reprezentativac Senad Lulić. Profesionalnu fudbalsku karijeru počeo je 2003. godine u švicarskom klubu Chur 97 gdje je igrao do 2006. godine. Trenutno igra za fudbalski klub S.S Lazio.

2005. – Javnosti u Toulouseu, u Francuskoj, predstavljen prvi model Airbusa A380, serijskog broja MSN001. Airbus A380 je dvopalubni, četveromotorni putnički avion sa kapacitetom od 525 do 853 mjesta.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo