Utorak, 25 lipnja, 2024

Na današnji dan: Prvi put spomenuto ime grada Zenice

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1436. – Sadašnje ime Zenice prvi put je spomenuto u dokumentima Dubrovačke Republike. Historija o srednjovjekovnoj Zenici 13. i 14. vijeka vrlo je nedostatna.

1815. – Nakon bijega s otoka Elbe, Napoleon Bonaparte ušao je u Pariz u pratnji vojske čime je počelo njegovih “100 dana vladanja” (Les Cent Jours), nakon kojih je na vlast stupio kralj Luj XVIII.

1916. – Fizičar Albert Einstein u članku “Osnove opće teorije relativnosti “(kao seriju predavanja održanih na Pruskoj akademiji znanosti 25.11.1915.), objavio Opću teoriju relativnosti koja predstavlja relativističko poopćenje Newtonove teorije gravitacije.

1933. – Njemački nacisti u Dahauu otvorili su prvi koncentracioni logor. Tokom Drugog svetskog rata (1939-45), broj logora u Njemačkoj i okupiranim zemljama dostigao je 2.000, a u njima su ubijeni milioni ljudi, većinom Jevreji.

1960. – Elvis Presley u Nashvillu snimio šest pjesama za prvu ploču nakon vojske.

1969. – Frontman Beatlesa John Lennon, nakon trogodišnjeg poznanstva, vjenčao se s Yoko Ono na Gibraltaru nakon čega su medeni mjesec proveli u Amsterdamu, prosvjedujući protiv rata u Vijetnamu.

1994. – Tunis je dobio prvi višepartijski parlament.

1996. – Britanska vlada prvi put je javno potvrdila da bolest “ludih krava” može biti prenijeta na ljude.

1998. – Otvoren prvi autoput u podsaharskoj Africi koji je povezao obale Indijskog i Atlantskog okeana.

2003. – SAD i Velika Britanija započele su vojnu operaciju protiv Iraka, nakon što je irački predsjednik Saddam Husein odbio američki ultimatum da napusti Irak.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas