Srijeda, 4 listopada, 2023

Na današnji dan: Prvi put spomenuto ime grada Zenice

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1436. – Sadašnje ime Zenice prvi put je spomenuto u dokumentima Dubrovačke Republike. Historija o srednjovjekovnoj Zenici 13. i 14. vijeka vrlo je nedostatna.

1815. – Nakon bijega s otoka Elbe, Napoleon Bonaparte ušao je u Pariz u pratnji vojske čime je počelo njegovih “100 dana vladanja” (Les Cent Jours), nakon kojih je na vlast stupio kralj Luj XVIII.

1916. – Fizičar Albert Einstein u članku “Osnove opće teorije relativnosti “(kao seriju predavanja održanih na Pruskoj akademiji znanosti 25.11.1915.), objavio Opću teoriju relativnosti koja predstavlja relativističko poopćenje Newtonove teorije gravitacije.

1933. – Njemački nacisti u Dahauu otvorili su prvi koncentracioni logor. Tokom Drugog svetskog rata (1939-45), broj logora u Njemačkoj i okupiranim zemljama dostigao je 2.000, a u njima su ubijeni milioni ljudi, većinom Jevreji.

1960. – Elvis Presley u Nashvillu snimio šest pjesama za prvu ploču nakon vojske.

1969. – Frontman Beatlesa John Lennon, nakon trogodišnjeg poznanstva, vjenčao se s Yoko Ono na Gibraltaru nakon čega su medeni mjesec proveli u Amsterdamu, prosvjedujući protiv rata u Vijetnamu.

1994. – Tunis je dobio prvi višepartijski parlament.

1996. – Britanska vlada prvi put je javno potvrdila da bolest “ludih krava” može biti prenijeta na ljude.

1998. – Otvoren prvi autoput u podsaharskoj Africi koji je povezao obale Indijskog i Atlantskog okeana.

2003. – SAD i Velika Britanija započele su vojnu operaciju protiv Iraka, nakon što je irački predsjednik Saddam Husein odbio američki ultimatum da napusti Irak.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Mladi Tiktoker “poludi” na pitanje kako Hercegovci mogu biti Hrvati: “Nisam ja Bosanac. U školi sam učio na hrvatskom a ne bosanskom jeziku”

Hrvoje Dadić je Tiktoker iz Hercegovine koji studira u Splitu. Kaže da “poludi” na pitanje: Kako to da Hercegovci...

Možda vas zanima i ovo