Na jedan oglas za posao u banci javilo se 1,7 miliona ljudi!

Foto: Agencije

Najveća indijska banka u državnom vlasništvu SBI ovih se dana našla na velikim mukama zbog 1.500 radnih mjesta za koja je objavila oglas. Riječ je uglavnom o početničkim pozicijama, odnosno klasičnim radnim mjestima na bankovnim šalterima, za koja se prijavilo nevjerojatnih 1,7 miliona ljudi!

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Kako javlja Hindustan Times, uvjeti su za indijske prilike izrazito povoljni – nudi se plaća od oko hiljadu eura te dodatak za stanarinu u elitnom dijelu Mumbaija, ali uprava banke ni u najluđim snovima nije mislila da će oglas izazvati ovoliki interes. Ipak, obećavaju da će baš svaku prijavu detaljno razmotriti, ali ne znaju sa sigurnošću koliko će vremena proći do izbora idealnih kandidata.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Premda je indijska ekonomija proteklih godina počela bilježiti dosta visoke stope rasta, nezaposlenost je u toj državi i dalje visoka, a rad u sivoj zoni izrazito raširen. Dodatni je problem uzrokovala i globalna ekonomska kriza, zbog koje je u proteklih 18 mjeseci privatni sektor ‘zatvorio pipe’ te se nudi sve manje radnih mjesta. Stoga mnogi spas vide u državnim i javnim kompanijama.
(Dnevnik.hr)