Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Najpopularnije rase pasa u BiH

Preporučeno

“Pas ima sve odlike čovjeka, ali nijednu njegovu manu” – danas vlada generalno mišljenje da je pas čovjekov najbolji prijatelj i vjerni saputnik. Kao neizostavan član porodice, naš kućni ljubimac može imati značajan impakt u vidu pospješenja našeg socijalnog života, ali i psihološkog i emotivnog stanja.

Zahvaljujući studijama o brojnim benefitima koji dolaze sa posjedovanjem kućnog ljubimca, za vas smo izdvojili listu najpopularnijih rasa u Bosni i Hercegovini u 2022. godini.

#1 Pomeranac

Pomeranac je jedna od najpopularnijih rasa u našem regionu, prvenstveno zbog njegovog ekstrovertnog karaktera i patuljastog izgleda. Ova rasa se još nosi naziv i pomeranski špic i pom. Ne postoji značajna razlika između mužjaka i ženke ove vrste – visina psa iznosi okvirno 20 cm, a težina varira od 1,9 kg do 3,5 kg. Životni vijek ovog psa ne prelazi 16. godinu.

Boja dlake može biti bijela, crna, smeđa, narandžasta, krem, vučje siva ili kombinacija nekih od navedenih nijansi. Ono što je ljudima posebno fascinantno kod izgleda ove rase jeste samo krzno poma – podlaka je grublja i gusta, dok je gornji sloj dlake dugačak i svilen na dodir. Ovakva baršunasta dlaka ostavlja utisak prefinjenosti i urednosti, što je većini vrlo bitno ukoliko planiraju da pas boravi unutar kuće ili stana.

Iako ima dugu dlaku, pomeranski špic se tokom godina ne linja previše, što ukazuje da je idealan pas za dvorište ili stan.

Pomeranac je izrazito društvena i energična životinja, te se preporučuje porodicama sa decom i individualcima koji mogu da ostave prostor u rasporedu za obaveznu dnevnu sesiju igranja i šetnje.

Dnevni unos hrane će zavisiti od različitih faktora, poput starosti, pola i dnevnih aktivnosti, ali neka univerzalna količina treba da iznese između 50 g i 110 g visoko kvalitetne hrane, koju je potom potrebno podeliti na dva zasebna obroka.

Ova rasa potpada pod kategoriju generalno zdravih pasa, međutim moguće je da se tokom godina jave problemi sa očima, ušima i zubima, te je potrebno obavljati redovne godišnje veterinarske preglede.

#2 Labrador retriver

Labrador retriver ili lab već tradicionalno važi za jednog od najomiljenijih rasa pasa, kako kod nas, tako i u svijetu. Razlog za ovakvu tvrdnju je, između ostalog, njegova inteligencija, ali i dobroćudni karakter. Neretko se ovaj pas koristi i kao vodič za slijepe ljude, osobe sa invaliditetom, asistent policijskim službenicima i sličnim.

Labrador se svrstava u kategoriju pasa srednje veličine (zajedno sa španijelima i retriverima), gde su mužjaci u proseku 57 cm visoki, a ženke 55 cm. Težina kod mužjaka varira između 35 kg i 50 kg, a ženke između 30 kg i 40 kg.

Boja dlake može biti crna, žuta (spektar nijansi od bele do žute boje) i tzv. čokoladna, odnosno braon. Ova rasa je jednobojna i kratkodlaka, sa snažnom građom i karakteristično umiljatim pogledom.

Najdominantnije karakterne osobine labradoa su oštroumnost, privrženost i poslušnost, što ih čini idealnim porodičnim psima. Iako nisu prezahtevni, redovna šetnja je obavezna rutina ukoliko želite ovog kućnog ljubimca.

Labradori važe za alave životinje, te nisu mnogo probirljivi kada je hrana u pitanju, a što se tiče količine – preporučuje se da unosu do 1 kg granula ili kuvane hrane.

#3 Njemački ovčar

Njemački ovčar ili vučjak je specifična rasa koja je najpre odgajane za čuvanje stoke, a vremenom se razvila u disciplinovane i lojalne pse, koji su danas često korišćeni kao policijska pratnja. Zbog svojih razvijenih instinkta i poslušnosti su se našli na listi najpopularnijih rasa pasa na našem području u 2022. godini.

Njihov fizički izgled odlikujue blago izduženo, snažno i mišićavo tijelo. Visina koju mužjaci mogu da dosegnu je 65 cm, a ženke 60 cm. Težina psa zavisi od pola, pa tako mužjaci variraju između 30 kg i 40 kg, dok ženke između 22 kg i 32 kg.

Boja dlake može biti čisto crna, potom crna sa kestenjastim prelivom, braon sa žutim oznakama i svia sa tamnijim nijansama. Takođe, mogu se zapaziti dvije varijante ove pasmine – dugodlaki nemački ovčar i vučjak sa kratkom dlakom. U prvom slučaju je krzno znatno mekše na dodir, dok u drugom dlaka biva gusta, oštra i prati liniju tijela.

Karakterne osobine vučjaka su hrabrost, vernost i samopouzdanje, kao i nevjerovatna moć upijanja novog znanja, odnosno komandi. Njemački ovčar se nalazi na trećem mjestu na svjetskoj listi najinteligentnijih rasa na svijetu.

Imaju izražen zaštitnički instinkt, te su u stanju da odbrane vlasnika u gotovo bilo kojoj situaciji. Upravo je zbog ovoga ovaj pas idealan čuvar kuće. Preporučuje se da dresuru vučjaka započnete od njegove 6. nedelje života, kako bi što lakše razumio komande.

Životni vijek njemačkog ovčara u proseku iznosi oko 11 godina, međutim adekvatnom negom, pravilnom ishranom i redovnim veterinarskim pregledima može doživjeti i 15 godina.

Kućni ljubimac može značajno unaprijediti kvalitet vašeg života – korist je svakako obostrana, a količina sreće i neuslovljene ljubavi će se definitivno udvostručiti.

Izdvajamo

Izdvajamo

Promovirano 98 kadeta Granične policije BiH

Savjetnik predsjedateljice Vijeća ministara BiH Mate Lončar obratio se danas uime predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto u Mostaru...

Još vijesti za vas