Subota, 9 prosinca, 2023

Nijemci idu u susjednu državu da se šišaju

Preporučeno

Veliki broj klijenata iz Njemačke ne znači da poljski frizeri uživaju u bezbrižnim vremenima, pišu njemački mediji.

Frizeri u Berlinu i Brandenburgu dižu cijene zbog inflacije. Zato sve više Nijemaca putuje u Poljsku, gdje frizerske usluge plaćaju jeftinije, pišu njemački mediji, a prenosi Fenix Magazin.

Sve više ljudi iz Njemačke odlazi na frizuru u poljski grad Slubice, koji od Frankfurta dijeli most preko rijeke Odre. Osim iz Frankfurta na Odri, u ovaj grad na frizuru dolaze klijenti i iz Berlina.

U poljskim frizerskim salonima za 55 eura klijenti će dobiti farbanje pramenova plus šišanje i feniranje duge kose. Prema istom izvoru, u Berlinu sada istu uslugu plaćaju u prosjeku od 150 do 200 eura. Čak i ako dodate povratnu kartu od 20.80 eura za regionalni voz, ušteda je gotovo 75 eura.

Upravo se čita:  Senat SAD-a blokirao milijarde Ukrajini i Izraelu: “Ovo će imati posljedice za 21. stoljeće”

Kratku kosu može se ošišati i fenirati za 16 eura, farbanje kose najviše je 45 eura, ovisno o dužini kose. Cijene ovih usluga su barem upola niže nego u Njemačkoj, pišu njemački mediji.

“100 eura i više za posjet frizeru, to sebi ne mogu priuštiti”, kaže stanovnica Njemačke koja je došla na frizuru u Poljsku.

Upravo se čita:  Djevojka (16) namamila u šumu taksistu koji je silovao: Pojavila su se njena braća s užetom, a o epilogu bruji cijela Švedska

“Prošle zime otkrila sam frizerski u Slubicama jer mi je bio onemogućen pristup redovnom frizeru u Njemačkoj jer nisam bila vakcinisana protiv covida”, objašnjava 63-godišnjakinja, koja živi u regiji Frankfurt (Oder).

U međuvremenu, nastavlja, inflacija ju tjera u Slubice. Uzela je slobodan dan kako bi došla u Poljsku. Ipak, i dalje se isplati jer je i prije korone frizuru i bojenje kose kod frizera u Njemačkoj plaćala gotovo 100 eura. A sad je to još skuplje, kaže.

Veliki broj klijenata iz Njemačke ne znači da poljski frizeri uživaju u bezbrižnim vremenima, pišu njemački mediji. Vlasnica jednog od frizerskih salona žali zbog inflacije koja u Poljskoj prelazi 16 posto.

Upravo se čita:  Otac skrivio saobraćajnu nesreću, ostavio teško povrijeđenog sina u vozilu i pobjegao

Između ostalog, mjesečni račun za električnu energiju povećao joj se sa 100 na 240 eura. Porasla je i najamnina objekta. Jedna njena prijateljica više nije mogla podnijeti troškove i morala je zatvoriti svoj kafić u Slubicama.

Osim toga, svima su porasli troškovi života. Mjesečna najamnina dvosobnog stana u Slubicama sada iznosi oko 3000 zlota, što je ekvivalent oko 640 eura. Frizeri su posljednjih mjeseci poskupjeli za 15 do 20 posto.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar objavio detaljne informacije: “Na javni poziv za EU pomoć imali smo i prijave mrtvih ljudi, žao mi je što nema dovoljno novca”

Na javni poziv za EU pomoć prijavilo se više od 216.360 domaćinstava u kojima živi 429.066 pojedinaca, a prema...

Možda vas zanima i ovo