Nedjelja, 24 rujna, 2023

Njemačka inspekcija zatekla državljane BiH koji rade na crno

Preporučeno

O daljem boravku dvojice bh. državljana sada će odlučiti nadležni organ za poslove sa strancima.

Financijska kontrola za rad na crno pri Glavnoj carinarnici u Dortmundu provjerila je u četvrtak, 17. februara jedan restoran u Hagenu na temelju anonimne dojave.

Zatečeno je sedam osoba koje rade u restoranu, među kojima su i dva bosanskohercegovačka državljanina. Kako bi mogli raditi u Njemačkoj, državljani BiH trebaju boravišnu dozvolu koja im daje pravo na rad.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Dvojica muškaraca iz BiH prvo su se pokušala identificirati svojim karticama osiguranja. Kada su carinici insistirali da to nije dovoljno, na kraju su predočili bosanskohercegovačke iskaznice i pasoše. Nisu imali boravišne dozvole koje im daju pravo na rad, piše fenix-magazin.com.

Carinici su potom pokrenuli kazneni postupak zbog sumnje na nezakonit boravak te su dvojici muškaraca oduzeli lične dokumente. O daljem boravku sada će odlučiti nadležni organ za poslove sa strancima.

Upravo se čita:  Počeo rat Armenije i Azerbejdžana u Nagorno – Karabahu

“Vlasnik restorana rekao je carinicima da pretpostavlja da su muškarci iz BiH imaju hrvatske pasoše”, rekla je Andrea Münch, glasnogovornica Glavne carinarnice u Dortmundu.

“Kao poslodavac, vlasnik restorana sada je suočen s postupkom za pomaganje u ilegalnom boravku i nezakonitom zapošljavanju radnika. Ovdje je moguća kazna zatvora do deset godina i dodatna novčana kazna do 500.000 eura”, rekla je glasnogovornica.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo