Subota, 2 ožujka, 2024

Oči otkrivaju u kakvom je stanju mozak

Preporučeno

Šta oči otkrivaju o stanju mozga? Simptomi koji bi inače prošli neopaženo i postali vidljivi tek u kasnijoj fazi bolesti mozga, mogu se otkriti jednostavnim snimkama oka.

ociOči su prozor u mozak? Nova studija objavljena u stručnom časopisu Psychological Science pokazuje da male krvne žile iza očiju mogu otkriti puno toga o zdravlju mozga.

Naučnici su otkrili da ljudi čije su krvne žilice šire imaju manji koeficijent inteligencije u srednjim godinama. ‘Drugi faktori poput pušenja, dijabetesa i socioekonomskog statusa nisu odgovorni za ove loše rezultate’, kaže dr. Idan Shalev, voditelj studije.

Krvne žile u očima mogu ukazivati na stanje krvnih žila u mozgu jer su slične veličine, strukture i funkcija. ‘Krvne žile oka razvijaju se iz istih stanica iz kojih se razvijaju i krvne žile mozga’, dodao je.

Prijašnje studije povezale su veličinu krvnih žila u očima s rizikom od bolesti poput demencije, krvožilnih bolesti i moždanog udara, rekao je dr. Shalev.

Kod nove studije je zanimljivo da se zdravlje mozga može procijeniti uz pomoć ove metode u daleko ranijoj dobi, a rezultati su vidljivi i kod djece.

Pregled, odnosno snimanje očiju može biti najjednostavniji način praćenja zdravlja očiju. Uspoređivanje snimki koje se uzimaju kroz neko vrijeme moglo bi otkriti mogući problem u srednjoj životnoj dobi.

(Magazin.hr)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas