Subota, 20 travnja, 2024

Oproštajno pismo napadača Dogana: Atentator nije namjeravao da ubije, nego da napravi politički pokret

Preporučeno

Napadač na predsjednika Pokreta za prava i slobodu (PPS) Ahmeta Dogana u Bugarskoj nije namjeravao da ga ubije, već je želio da napravi politički preokret i pokaže lideru Turaka u toj zemlji da su potrebne promjene, rečeno je na konferenciji za novinare bugarskog MUP-a

atentat1

Vezano: Pokušaj atentata na predsjednika turske opozicione partije (Foto+Video)

Direktor Instituta za psihologiju pri bugarskom MUP-u Nedelčo Stojčev izjavio je da je dvadesetpetogodišnji napadač Oktaj Hasanov Jenimehmedov takvu poruku ostavio u oproštajnom pismu, koje je namijenio majci, plašeći se da će biti ubijen, prenosi Srna.

Stojčev je naveo da je jedan od ciljeva napadača bio i da postane popularan i iskaže svoj stav.

– Oktaj se može okarakterisati kao pošten čovjek, visokomoralni i potpuno samostalan u donošenju odluka. Njegove aktivnosti pokazuju emanaciju njegovog ega, kojom želi da pokaže da i on postoji na ovom svijetu i ima šta da kaže društvu, rekao je Stojčev na današnjoj konferenciji za novinare u Sofiji.

On je dodao da je Jenimehmedov koristio signalno-zvučne mete, pri čemu je namjeravao da Ahmeda Doganu i prisutnima pokaže da njegovo mišljenje treba da bude poštovano i Dogan shvati da nije nedodirljiv.

Cvetan Cvetanov, ministar unutrašnjih poslova Bugarske, zahvalio je kolegama sa Instituta za psihologiju koji su do 3 časa jutros razgovarali sa napadačem.

– To što je pronađeno u njegovom stanu pomoći će nam da rastumačimo slučaj, rekao je Cvetanov.

Oktaj Jenimehmedov pokušao je juče, tokom održavanja partijskog kongresa PPS-a, da puca u lidera te stranke, ali dok je prilazio govornici pištolj na gas se zaglavio. Dogan tom prilikom nije povrijeđen.

Za krivično djelo pokušaj ubistvo u Bugarskoj prijeti zatvorska kazna do šest godina.

(Nezavisne/Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas