Utorak, 25 lipnja, 2024

OSA ranije obavijestila MUP RS-a o ugroženosti načelnika krim-policije Radenka Bašića?

Preporučeno

Zbog ovog slučaja jučer je došlo do verbalnog sukoba člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i tužilaštva Republike Srpske.

Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) je još ranije dostavila saznanja MUP-u Republike Srpske vezano za ugroženost načelnika sektora kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašić, saznaje BN televizija.

Kako saznaje BN, Dalibor Railić iz Prijedora se sumnjiči kao nalogodavac ubistva, dok se Aleksandar MIjatović sumnjiči kao direktni izvršilac tog krivičnog djela.
Dalibor Railić je osoba koja je ranije osuđivana i koja je sklona vršenju krivičnih djela, tako da je “motiv za ubistvo načelnika Bašića samo njegov posao”.

Upravo se čita:  U FBiH od sada će biti drugačiji propisi o zapošljavanju stranaca

S druge strane, Aleksandar Miljatović je 30. avgusta 2007. godine počinio teško ubistvo u Banjoj Luci i ubio Sašu Ilića zvanog Španac. Miljatović se nalazi na prijevremenom uslovnom otpustu i policija je bila u obavezi da prati njega na realizaciji uslovnog boravka na slobodi.

Tokom pošle noći uhapšen je Miljatović, a Railić se nalazi u pritvoru Suda BiH.

Upravo se čita:  Bahata Sarajka vozilom prešla preko Kozje ćuprije: "To radimo svakodnevno"

Inače, zbog ovog slučaja jučer je došlo do verbalnog sukoba člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i tužilaštva Republike Srpske.

Dodik je najprije optužio Okružno javno tužilaštvo u Prijedoru i Republičko javno tužilaštvo RS-a za opstrukciju u otkrivanju i gonjenju učinioca ovog krivičnog djela.

U svom odgovoru Tužilaštvo je navelo da je “član Predsjedništva BiH iznio neistine i pokazao nepoznavanje osnovnih pojmova i procedura u postupanju ovlašćenih službenih osoba i tužilaca u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih djela”.

“Član Predsjedništva BiH u svojoj izjavi poziva se na informacije koje je navodno dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, pa se samim tim postavlja pitanje ko je takve informacije plasirao i sa kojim ciljem, ali istovremno nameće i zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera sigurnosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva”, saopšteno je iz Tužilaštva Republike Srpske.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Evo kako izgleda gradilište Džekine zgrade u Sarajevu

U Sarajevu je u jesen prošle godine počela izgradnja stambeno-poslovnog objekta Premier Park. U međuvremenu su radovi tekli punom parom,...

Još vijesti za vas