Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Oštra reakcija na Dodikovu izjavu: RS nije država, a Srbi nisu slobodarski narod – Činili su strašne zločine u zadnjih 150 godina

Preporučeno

Salkić ističe kako je najnovije iskustvo Bošnjaka to da su pripadnici srpskog naroda nad njima počinili genocid.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, izjavio je danas kako Bošnjaci nose teško historijsko iskustvo sa Srbima, te da su pripadnici srpskog naroda u posljednjih 150 godina činili teške zločine nad njima.

Dodao je da Srbi nisu, kako Dodik kaže, slobodarski narod.

Salkić je ovo kazao u kontekstu današnjih izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je na svečanom obilježavanju Dana državnosti Srbije kazao kako Srbi imaju dvije države (RS i Srbiju), te kako su Srbi slobodarski narod.

Upravo se čita:  Dodik izvrijeđao Konakovića: "Nisam znao da je toliko glup, to ni Tito sebi nije dozvolio"

Potpredsjednik RS-a ističe kako svaki put treba demantovati izrečene laži kako oni koji ih izgovaraju ne bi pomislili da govore istinu.

– Bh. entitet RS niti je država, niti je druga srpska država. To je entitet u državi Bosni i Hercegovini koji postoji na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Svaka druga tvrdnja ne odgovara istini i na tragu je rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma kao temelja na osnovu kojeg postoji entitet, rekao je Salkić.

Upravo se čita:  Elmedin Konaković odgovorio Miloradu Dodiku

Ističe kako je najnovije iskustvo Bošnjaka to da su pripadnici srpskog naroda nad njima počinili genocid.

– Naše je iskustvo da su pripadnici srpskog naroda nad našim narodom u zadnjih 150 godina činili teške zločine. Najnovije iskustvo je da su pripadnici srpskog naroda, organizirani kroz Vojsku RS i policiju kao i njihove vojne i političke vođe, presuđeni za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge teške ratne zločine, kazao je on.

Upravo se čita:  Helez: Ne mogu da shvatim da neko ide u džamiju, a da je opterećen krađom i korupcijom

Salkić je iskoristio priliku da javnost podsjeti kako je Srbija jedina država presuđena pred Međunarodnim sudom u Haagu za nespriječavanje genocida i nekažnjavanje počinitelja.

– Danas među bosanskim Srbima i u Srbiji, nažalost, ne postoji spremnost na katarzu i suočavanje sa prošlošću, već se, nažalost, provodi glorifikacija ratnih zločinaca. Ovakvo ponašanje ne doprinosi miru, razvoju povjerenja i stvaranju sigurnog okruženja u Bosni i Hercegovini i regionu, poručio je Salkić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

Do 13. oktobra u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilno vrijeme, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH. Prostrano polje...

Možda vas zanima i ovo