Utorak, 28 studenoga, 2023

Otkriveni šokantni detalji o prevari u Crnoj Gori: Žena ušetala u banku, pa iznijela tuđih 1,3 miliona eura, niko ne zna gdje je

Preporučeno

Iz Uprave policije nisu saopštili što su do sada preduzeli, koga su saslušali, jesu li pronašli prevarantkinju.

Crnogorska policija nije uspjela da uđe u trag prevarantkinji koja je, uz falsifikovanu ličnu kartu Budvanke M. O., sa njenog računa u Lovćen banci odnijela 230.000 evra i 1,2 miliona dolara, ali navodno, znaju ko je osumnjičena žena.

Prema informacijama, inspektori su identifikovali prevarantkinju i kriminalnu grupu po čijim instrukcijama je radila, a čiji članovi nisu iz Crne Gore.

Izvor crnogorskog portala Vijesti kazao je i da je, najvjerovatnije, krimi ekipa iz susjedne države obezbijedila falsifikovanu ličnu kartu u kojoj je upisano ime i prezime vlasnice računa, njen datum rođenja, matični broj.

Na tom, lažnom identifikacionom dokumentu, piše da je izdat 10. oktobra 2022. godine u budvanskoj filijali Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz Uprave policije, međutim, nisu saopštili što su do sada preduzeli, koga su saslušali, jesu li pronašli prevarantkinju.

– Policijski službenici Odjeljenja bezbijednosti Herceg Novi preduzimaju sve mjere i radnje po nalogu državnog tužioca Osnovnog državnog tužilaštva u Herceg Novom u odnosu na predmet za koji ste izrazili interesovanje, a u cilju nesmetanog toka istrage ne možemo Vam saopštiti više detalja – odgovorili su šturo iz Uprave policije.

Upravo se čita:  Državljanin Bosne i Hercegovine uhapšen na granici kod Dubrovnika: U luksuznom vozilu marke Audi Q5 pokušao prokrijumčariti čak 20 kilograma kokaina

– Nažalost, nismo u mogućnosti davati bilo kakve izjave, kako ne bismo remetili tok istrage – objasnili su iz te finansijske institucije.

Nesvakidašnja prevara dogodila se 12. aprila, a dan ranije djevojka od nekih četrdesetak godina, tamne kose, izrazito plavih očiju, visoka oko 175 centimetara, srednje građe, ušetala je u filijalu te banke u Herceg Novom i najavila da će podići novac koji čuva kod njih.

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da ona nije znala koliko novca ima.

– Već je tražila da joj se isplati sav novac sa računa u banci, ne precizirajući o kojoj sumi se radi – piše u policijskim spisima, u izjavi bankara koji je razgovarao sa prevarantkinjom, misleći da je prava vlasnica računa.

Upravo se čita:  Policajac se povrijedio otvarajući vrata na službenom autu, dobit će 5.000 eura

On je inspektorima objasnio i da je dan prije nego je što je prevarantkinja podigla novac sa računa njihove klijentkinje, sa stvarnom vlasnicom novca pričao telefonom, oko sasvim druge transakcije i to dok je njena majka bila u njegovoj kancelariji.

Rekao je i da M. O. nikada nije vidio uživo i objasnio proceduru identifikacije klijenata – uz lični dokument, kao i kakvo je pravilo kada klijenti podižu veći iznos.

Nakon provjera, dogovoreno je da se milionska ušteđevina isplati sutradan, oko 15.30. Prevarantkinja je prvobitno pristala na to, ali je nešto kasnije tražila da joj novac isplate rano ujutru.

Takođe, zamolila je bankara da o tome da je podigla novac ne informiše njene roditelje, koji imaju ovlašćenja za iste račune.

Prema policijskim spisima, prevarantkinja je sutradan – 12. aprila, oko 10.30 ušla u banku, obučena isto kao prethodnog dana – u crni ranac spakovala ukupno 1.360.000 evra i poslije desetak minuta izašla iz poslovnice.

Da to nije bila vlasnica novca otkriveno je 13. aprila, kada je M. O. pozvala banku i tražila pojašnjenje – koliko joj nedostaje do limita, jer očekuje veći priliv sredstava iz inostranstva.

Upravo se čita:  Sjenicu zatrpao snijeg, dalekovod ispao iz sistema

Provjeravala da li je blizu limita, saznala da je bez centa

Policajci koji rade na otkrivanju prevare u hercegnovskoj filijali Lovćen banke utvrđuju i ko je sve mogao znati da M. O. ima novac na računu, ali i ko je mogao znati njen matični broj, datum rođenja i ostale podatke.

Inspektori su u toj istrazi, osim zaposlenih u banci, u svojstvu građanina saslušali i vlasnicu računa, njene roditelje…

Navodno, ona je inspektorima objasnila kada je i kako pozvala bankara sa kojim posluje odavno i kako je otkrila da joj je novac nestao.

Sagovornik objašnjava da je M. O. pokušavala provjeriti koliko novca mora podići, da ne bi prekoračila limit po računu.

– Iz banke su joj, nakon provjere, odgovorili da je sav novac podignut 12. aprila – piše u spisima.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Uz zvuk motorne pile koja odjekuje u šumi kod Palinovića, Esada Mahmić, žena neumornog duha, svakodnevno se bori kako...

Možda vas zanima i ovo