Srijeda, 22 svibnja, 2024

Pročitajte pažljivo: Ovih sedam znakova pokazuju da ste ‘davež’

Preporučeno

Ako ste prepoznajete u većini ovih primjera, velike su šanse da ste “davež” sa stažom koji nije omiljen sagovornik, kolega, poslovni partner ili poznanik i koji često umije da bude omiljena tema drugih, u slučajevima odsustva.

Pogledajte znakove koji vam ukazuju na to da ste previše dosadni.

Neprestano se žalite

Problemi, problemi, problemi. Ko ih nema, ali tu su da se rješavaju i lijepo je kad o njima imate sa kim da razgovarate. Samo, nije preporučljivo da samo vaše muke i nedoumice budu tema razgovora. Nije teško privući pažnju i započeti razgovor, ali taj isti razgovor treba da traje na zadovoljstvo svih strana. To nećete postići žalopojkama.

Često držite monologe

Ako se nešto svodi pod razgovor, to znači da obje strane učestvuju u komunikaciji. Ako ne slušate šta drugi govori i samo ste fokusirani na svoje misli i riječi, to umije da bude problem. Više slušajte, manje govorite. Tako poštujete sagovornika, učite i priliku za razgovor ćete dobiti i drugi put.

Radite više stvari u isto vrijeme

Možete da radite više poslova odjednom. Svaka čast. Samo, nemojte taj svoj dar pokazivati kada sa nekim razgovarate. Kada razgovarate, razgovarajte – ostavite se tastature, mijenjanja TV kanala, zapisivanja šta ste zaboravili. Vaš će sagovornik u ovom slučaju osjetiti samo vaše nepoštovanje i nezainteresovanost i misliće da ga ne cijenite (iako to možda nije tačno, jer vi jednostavno možete da radite više stvari odjednom). Uostalom, ovakva “rasuta” komunikacija se svodi pod nepristojnom.

Ne umijete sa komplimentima

Na konstataciju poznanika da dobro danas izgledate, nemojte uzvratiti “Ma, užasno izgledam i užasno se osjećam!” ili “Istrčao sam iz kuće i na brzinu se obukao”. Zahvalite se na komplimentu. Biće sasvim dovoljno. Poznanik će se osjećati dobro, a vi ćete pružiti dokaz da ste sami odgovorni za mnoge kvalitetne stvari u vašem životu.

Prekidate druge

Imate običaj da druge prekidate u pola rečenice. Ako niste sigurni da li to uopšte radite, pitajte one koji vas dobro poznaju. Šta ovo znači? Znači samo nepoštovanje tuđeg mišljenja i vrednovanje svog, jer kad prekidate sagovornika u pola rečenice, vi mu zapravo kažete “To što pričaš je glupost, ne mogu da sačekam da završiš i čekaj da čuješ šta ja imam pametno da kažem!”. Šta ste u ovom slučaju drugo, ako ne davež?!

Nema podrške

Nemojte da vam je teško ili ispod časti da drugima upućujete komplimente. Kad god imate priliku, podržite druge ljude bez obzira na to šta vam govore. Ili, budite iskreni i recite svoje mišljenje. Cijeniće vas i drugi će put poželjeti da čuju šta imate da kažete.

Dodvoravanje

Ne možete svakome biti omiljen sagovornik, simpatičan i drag, pun saosjećanja, interesantan i zabavan. Ako mislite da možete i to i jeste, onda se povremeno dodvoravate. Sigurno. A, to na duge staze nije dobar pristup, jer šta očekujete da drugi misle o vašim kriterijumima? Ako svima klimate glavom, morate biti davež.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas