Subota, 23 rujna, 2023

Protesti u Bihaću: Porodilišta moraju postati sigurnija

Autor:Patria

Preporučeno

Protestima je prisustvovao veliki broj Bišćana i stanovnika Bosanskog Petrovca iz kojeg je bio organizovan prevoz.

Završen je protest kojim se podsjeća i traži pravda za mladu Azru Bećirspahić (25) i njenu bebu Merjam koje su preminule pri porodu 17. marta ove godine.

I da nije u pitanju Azra, reakcija bi bila ista, kažu organizatori. Strašna su dešavanja u porodilištima u Bosni i Hercegovini kaže Hadija Karabašić Mustafić, jedna od organizatorki protesta na kojem su najbrojnije bile žene.

Upravo se čita:  Bećirović-Rajli: UK snažno podržava suverenitet i terItorijalni integritet BiH

– Ova poruka je davno trebala biti poslana na ovakav način, jako snažno, da mi jednostavno ne možemo više da trpimo šta se dešava u našim porodilištima, to je stvarno strašno na koji način se ophode prema trudnicama. Ja sam davno rekla da nije uopšte čudo da se ovo desilo, samo je bilo pitanje vremena, da li će biti to Azra ili neko drugi, što kažem, bilo samo pitanje vremena – kaže Hadija koja tvrdi da se poštuje volja porodice da se ne upire prstom u potencijalno odgovorne, već da se isključivo ukaže sistemu da mora da reaguje.

Upravo se čita:  Dijelove BiH pogodila “ledena oluja”, padao grad veličine oraha

Ovdje je i porod preko štele”, “Beba nije jednako koverta”, “Porodilište ne smije biti sinonim za strah” – samo su neke od poruka sa transparenata ispred kojih su čitana i potresna svjedočenja u iskustvima porodilja širom Bosne i Hercegovine.

Protestima je prisustvovao veliki broj Bišćana i stanovnika Bosanskog Petrovca iz kojeg je bio organizovan prevoz.

Upravo se čita:  Stigla je jesen: Oprez zbog najavljenih obilnih padavina, nadležni najavili mogućnost poplava

Inače, istraga o Azrinoj smrti još traje, a sprovode je Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, prenosi N1.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nešić odgovorio Helezu koji je izjavio da “poteže bijelo”

Zukan Helez, ministar odbrane BiH gostovao je na Face televiziji i u svom je gostovanju komentarisao političku situaciju. Helez...

Možda vas zanima i ovo