Nedjelja, 1 listopada, 2023

Skoro 1.200 boraca će dobiti po 500 KM za grijanje

Preporučeno

Za ovu namjenu iz Budžeta izdvojeno 600.000 KM, pri čemu će biti implementiran čitav iznos. Krajnji korisnici ostvarit će subvenciju u iznosu od 500 KM.

U okviru realizacije Javnog poziva za dodjelu novčanih sredstava za potrebu osiguranja grijanja boračke populacije, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo će subvencioniranjem energenata za grijanje obezbijediti olakšane predstojeće zimske dane za 1.199 korisnika.

Riječ je o pripadnicima boračke populacije koji zagrijavaju domaćinstvo na čvrsto gorivo (pelet, drva), plinsko grijanje, električnu energiju ili centralno grijanje.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović pojasnio je kako se na ovaj način omogućava korisnicima da što lakše prebrode ovu zimu.

Upravo se čita:  SIPA provodi istragu protiv Christiana Schmidta?

“S obzirom na sva poskupljenja koja nas prate kroz ovu godinu, pa tako i poskupljenja energenata, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, realizacijom ovog javnog poziva pokušat će bar malo olakšati predstojeću grijnu sezonu boračkoj populaciji. Dosadašnja praksa bila je ostvarivanje ovog prava samo za korisnike koji se griju na čvrsto gorivo, odnosno drva, međutim ove godine smo omogućili subvencioniranje troškova grijanja i za korisnike koji koriste i druge energente poput plina, struje ili centralno grijanje. Ovo je samo jedan u nizu javnih poziva kroz koje smo realizovali pomoć našoj najzaslužnijoj populaciji, a na njihovom poboljšanju radit ćemo i u narednom periodu. Iza nas je produktivna godina, u kojoj smo ispunili većinu ciljeva ovog resornog ministarstva, te u okviru njih na različite načine pomogli dosta domaćinstava naših nekadašnjih boraca i njihovih porodica”, istakao je ministar Osmanović.

Upravo se čita:  Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

U 2022. godini pravo na subvencioniranje troškova grijanja ostvarilo je 1.199 korisnika, od čega je njih 1.038 ostvarilo subvencije za čvrsto gorivo, 97 subvenciju za plinsko grijanje, 27 subvenciju za troškove grijanja električne energije, dok je 37 korisnika ostvarilo subvenciju za korištenje centralnog grijanja.

Za ovu namjenu iz Budžeta izdvojeno 600.000 KM, pri čemu će biti implementiran čitav iznos. Krajnji korisnici ostvarit će subvenciju u iznosu od 500 KM.

Upravo se čita:  Povećanje naknada za nezaposlene u FBiH: Umjesto 510 KM imati će mjesečno 760 KM

Za čvrsto gorivo sufinansiranje se vrši tako da Ministarstvo vrši uplatu na bankovni račun korisnika, dok za ostale vidove grijanja sufinansiranje se vrši na način da Ministarstvo uplaćuje novčana sredstva javnim preduzećima koja isporučuju energente za grijanje korisnicima. Posebnim sporazumima s javnim preduzećima bit će regulisani detalji koji se odnose na uslove i način realizacije ove jednokratne novčane pomoći za grijanje.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Sprema se novi zakon: RS želi proizvoditi oružje i municiju bez državne kontrole?

Okončana je u četvrtak sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je, između ostalog, usvojen Nacrt zakona o proizvodnji...

Možda vas zanima i ovo