Srijeda, 24 travnja, 2024

Slučaj koji je ganuo svijet: Braća blizanci se eutanazirali, nisu mogli podnijeti da se više ne vide

Preporučeno

Blizanci Marc i Eddy Verbessem zajedno su radili kao postolari i dijelili su stan. Komunicirali su posebnim znakovnim jezikom, poznatim samo njima i porodici.

blizanci

Jednojajčane blizance (45) iz Antwerpa koji su rođeni gluhi, liječnici u Belgiji su eutanazirali nakon što su otkrili da će uskoro gotovo potpuno oslijepiti, piše Daily Mail, a prenosi 24sata.hr.

Braća su sama zatražila eutanaziju jer nisu mogli podnijeti mogućnost da nakon cijelog života provedenog zajedno jedan drugog više nikada ne vide. Liječnici su ih eutanazirali smrtonosnom injekcijom u Sveučilišnoj bolnici Bruxelles u Jetti.

Belgijski zakoni dopuštaju eutanaziju ukoliko pacijenti jasno izraze želju i pate od nepodnošljive boli, uz detaljnu procjenu liječnika. Eutanazija u Belgiji razlikuje se od one u Švicarskoj gdje pacijent mora aktivno ‘sudjelovati’ u primanju lijeka koji će ga ubiti, odnosno dopušteno je samo ‘potpomognuto samoubojstvo’.

U Belgiji su u 2011. godini obavljene 1133 eutanazije, što je oko jedan posto svih smrtnih slučajeva u zemlji. No u slučaju blizanaca neuobičajeno je to što nije potpuno jasno jesu li patili od ekstremne fizičke boli ili su bili smrtno bolesni.

blizanci2

Braća Marc i Eddy Verbessem zajedno su radili kao postolari i dijelili su stan. Njihov brat Dirk (46) rekao je kako su blizanci bili užasnuti samom mogućnošću da se neće moći vidjeti.

– Za moju braću to je bilo nepodnošljivo. Zajedno su živjeli, čistili i kuhali. Bili su jako uredni, a sljepoća bi ih gurnula u ovisnost o drugima. Ipak, mislim da bi, da su imali vlastite obitelji, imali razlog za život. Komunicirali su posebnim znakovnim jezikom, poznatim samo njima i članovima najbliže obitelji- rekao je Dirk i dodao kako su ih roditelji i on pokušavali odgovoriti od eutanazije. No, bili su uporni.

– Marc i Eddy su nam mahnuli. ‘U nebo, u nebo’, rekli su nam. I bilo je gotovo – ispričao je brat.

Liječnik koji je vodio eutanaziju, David Dufour, rekao je kako su blizanci tijekom postupka bili potpuno pri svijesti. Kazao je kako su bili jako sretni i kako je njemu bilo veliko olakšanje svjedočiti kraju njihove patnje.

– Popili su kavu u dvorani i puno su razgovarali. Odvajanje od roditelja i brata bilo je vrlo lijepo i smireno – rekao je Dufour.

Belgija je druga država u svijetu nakon Nizozemske koja je legalizirala eutanaziju no samo za starije od 18 godina. Ubojstvo iz milosrđa dopušteno je još i u Luksemburgu te američkoj saveznoj državi Oregonu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas