Nedjelja, 14 travnja, 2024

Stanovnici Kosova od Nove godine mogu da planiraju putovanja u EU bez viza

Preporučeno

Evropska Komisija je još 2018. godine objavila procjenu da Kosovo ispunjava sve kriterijume za viznu liberalizaciju i preporučila ukidanje viza i za nosioce pasoša koje izdaje administracija u Prištini.

Stanovnici Kosova konačno znaju datum – od Nove godine konačno mogu da planiraju putovanja u Evropsku uniju bez viza i da u njoj ostanu do 90 dana.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su ukidanje viza za građane Kosova, čime je uklonjena i posljednja pravna prepreka za zvanično potpisivanje Sporazuma o viznoj liberalizaciji, koje je planirano za dan kasnije.

Također, Evropska unija je na taj način zatvorila svojevrsnu “rupu” na teritoriji Evrope, jer su građani Kosova bili jedini sa kontinenta koji su za ulazak u EU prethodno morali da odlaze po vize u ambasade država članica.

Evropska Komisija je još 2018. godine objavila procjenu da Kosovo ispunjava sve kriterijume za viznu liberalizaciju i preporučila ukidanje viza i za nosioce pasoša koje izdaje administracija u Prištini.

Međutim, pojedine države članice, a prije svih Holandija, imale su rezerve po tom pitanju, pa su blokirale Sporazum.

Viznu liberalizaciju sa Kosovom zvanično su odobrili ambasadori EU u decembru prošle godine.

“Poslije toliko godina u čekaonici, Kosovo je posljednje u regionu Zapadnog Balkana koje se pridružilo našem bezviznom režimu. Ovo konačno omogućava građanima Kosova da lako putuju, posjećuju rođake i posluju u EU. Ali to je više od toga: ova prekretnica je također važna osnova za budućnost i sve bližu saradnju između EU i Kosova”, rekao je Tajs Rojten (Thijs Reuten).

Iako je prvobitno planirano da istog dana bude pušten u rad i “Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja” (ETIAS), koji podrazumijeva registraciju prije putovanja, najnovije odlaganje početka rada tog sistema neće odložiti viznu liberalizaciju sa Kosovom.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve je više onih sa “šest nula” na računu: Ovo je grad u BiH koji ima više od 150 milionera

Informacija koju je prije nekoliko mjeseci objavio BiznisInfo.ba, da u Živinicama ima više od 150 milionera, izazvala je pravu...

Još vijesti za vas