Petak, 9 lipnja, 2023

Stanovnici Kosova od Nove godine mogu da planiraju putovanja u EU bez viza

Nemojte propustiti

Evropska Komisija je još 2018. godine objavila procjenu da Kosovo ispunjava sve kriterijume za viznu liberalizaciju i preporučila ukidanje viza i za nosioce pasoša koje izdaje administracija u Prištini.

Stanovnici Kosova konačno znaju datum – od Nove godine konačno mogu da planiraju putovanja u Evropsku uniju bez viza i da u njoj ostanu do 90 dana.

Poslanici Evropskog parlamenta podržali su ukidanje viza za građane Kosova, čime je uklonjena i posljednja pravna prepreka za zvanično potpisivanje Sporazuma o viznoj liberalizaciji, koje je planirano za dan kasnije.

Također, Evropska unija je na taj način zatvorila svojevrsnu “rupu” na teritoriji Evrope, jer su građani Kosova bili jedini sa kontinenta koji su za ulazak u EU prethodno morali da odlaze po vize u ambasade država članica.

Evropska Komisija je još 2018. godine objavila procjenu da Kosovo ispunjava sve kriterijume za viznu liberalizaciju i preporučila ukidanje viza i za nosioce pasoša koje izdaje administracija u Prištini.

Međutim, pojedine države članice, a prije svih Holandija, imale su rezerve po tom pitanju, pa su blokirale Sporazum.

Viznu liberalizaciju sa Kosovom zvanično su odobrili ambasadori EU u decembru prošle godine.

“Poslije toliko godina u čekaonici, Kosovo je posljednje u regionu Zapadnog Balkana koje se pridružilo našem bezviznom režimu. Ovo konačno omogućava građanima Kosova da lako putuju, posjećuju rođake i posluju u EU. Ali to je više od toga: ova prekretnica je također važna osnova za budućnost i sve bližu saradnju između EU i Kosova”, rekao je Tajs Rojten (Thijs Reuten).

Iako je prvobitno planirano da istog dana bude pušten u rad i “Evropski sistem za informacije i autorizaciju putovanja” (ETIAS), koji podrazumijeva registraciju prije putovanja, najnovije odlaganje početka rada tog sistema neće odložiti viznu liberalizaciju sa Kosovom.

Pročitajte još

Izdvajamo

Stiglo pojašnjenje smanjenja ograničenja brzine na glavnoj cesti u Sarajevu: Gdje će se voziti 30 km/h, a gdje 50 km/h

Veliku buru u javnosti izazvala je najava Vlade KS da će smanjiti ograničenje brzine u Sarajevu. Ministar saobraćaja Adnan Šteta...

Možda vas zanima i ovo