Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Stoltenberg: “Rusija mora zaustaviti zveckanje nuklearnim oružjem, to je opasno”

Autor:Agencije

Preporučeno

“Rusija mora zaustaviti zveckanje nuklearnim oružjem. To je opasno i neodgovorno. NATO je tu da štiti i brani sve saveznike i prenijeli smo jasnu poruku Rusiji – nuklearni rat se ne može dobiti i u njega se ne može upuštati”

NATO će pomoći Ukrajini, ali je odgovoran za sprečavanje izbijanja rata s Rusijom, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenber.

Prema njegovim riječima, čelnici NATO-a namjeravaju Ukrajini pružiti dodatnu pomoć u području zaštite od hemijskih i bioloških napada.

Upravo se čita:  Stigle kiše jesenje: Meteorolozi objavili prognozu do naredne sedmice

Soltenberg je komentirao i jučerašnju izjavu glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje samo ako bude ugroženo njeno postojanje.

“Rusija mora zaustaviti zveckanje nuklearnim oružjem. To je opasno i neodgovorno. NATO je tu da štiti i brani sve saveznike i prenijeli smo jasnu poruku Rusiji – nuklearni rat se ne može dobiti i u njega se ne može upuštati. To samo naglašava važnost okončanja rata u Ukrajini. Moramo učiniti sve da spriječimo da rat eskalira van granica Ukrajine i da postane smrtonosniji i opasniji od onoga čemu danas svjedočimo. Svaka uporaba kemijskog, biološkog, nuklearnog oružja će stubokom promijeniti prirodu sukoba i Rusija mora znati da neće nikada moći pobijediti u nuklearnom ratu. Njihovo kontinuirano zveckanje nuklearnim oružjem i retorika su u suprotnosti s onim što su izjavili u okviru NATO-a i drugih formata o sprečavanju nuklearnog sukoba”, rekao je Stoltenberg.

Upravo se čita:  U Kantonalnoj bolnici 17 osoba radilo sa lažnim diplomama, prijavljeni su policiji

Naglasio je važnost sutrašnjeg summita.

“To je izvanredan summit u izvanrednoj sigurnosnoj situaciji. Suočavamo se s najvećom sigurnosnom prijetnjom od kraja Drugog svjetskog rata. Uvjeren sam da će se saveznici složiti u pogledu svih važnih pitanja”, rekao je Stoltenberg.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Počelo saslušanje ljekara s KCUS-a u slučaju Dženan Memić: ‘Poznata su njihova imena, a i saradnici’

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je saslušanjem ljekara sa KCUS-a u slučaju "Dženan Memić", potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba. To...

Možda vas zanima i ovo