Srijeda, 29 studenoga, 2023

Svečanom akademijom ispraćena 473. generacija Gazi Husrev-begove medrese

Preporučeno

Gazi Husrev-begovu medresu ove godine završilo je 120 učenika; 45 maturanata i 75 maturantica, a učenici generacije su Amina Kusur i Armin Arnautović.

Svečanim defileom i programom u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, danas je svoje školovanje završila 473. generacija učenika i 41. generacija učenica ove škole. Uz brojne članove porodice i rodbine učenika, te prijatelje ove škole, svečanosti su prisustvovali zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković, direktor Uprave za vjerske poslove hafiz doc. dr. Mensur Malkić i direktor Fonda ‘Bošnjaci’ Šahin Kerla. Završetak školovanje učenicima, roditeljima i profesorima je čestitao mr. Dževad Pleh, direktor ove odgojno-obrazovne institucije.

Upravo se čita:  Samoprozvani psiholog Edin Tule objavio novi video: "Enisa je sa mnom, izvukao sam je"

On je kazao da je ova generacija, uprkos specifičnim okolnostima pandemije koronavirusa, online modela nastave, i promjene boravka u internatu zbog projekta rekonstrukcije ženskog dijela Medrese, ostvarila zapažene rezultate.

„Uz sve te okolnosti, učenici su ostvarili dobre rezultate. U ovoj generaciji imamo 60 odličnih učenika, potom dvije hafize koje su hifz završile tokom školovanja, brojne nagrade osvojene na kantonalnim i međumedresanskim takmičenjima“, rekao je direktor Pleh.

Gazi Husrev-begovu medresu ove godine završilo je 120 učenika; 45 maturanata i 75 maturantica, a učenici generacije su Amina Kusur i Armin Arnautović.

Foto: MINA

„Velika je čast biti svršenik jedne ovakve škole, sa tradicijom koju treba čuvati i o kojoj treba brinuti. Pored toga što danas obilježavamo završetak školovanja, treba spomenuti i sve etičke principe koje smo usvojili tokom prethodne četiri godine. Moral i dignitet njenih učenika je nešto što je suština Gazi Husrev-begove medrese“, kazala je Kusur.

Upravo se čita:  EUFOR: Nemamo dokaze ni informacije o bilo kakvim paravojnim kampovima u BiH

Kako je istakla, uz ponos osjeća i zahvalnost prema profesorima koji su se trudili prenijeti sve one vrijednosti koje su naglašene vakufnamom Gazi Husrev-bega.

„Sve što sam ovdje stekla, od poznanika koji su mi postali prijatelji, do profesora koji su mi postali uzori je posebnost Gazi Husrev-begove medrese“, zaključila je učenica generacije Amina Kusur.

Upravo se čita:  Najavljene pojačane kontrole na granicama BiH zbog dolaska dijaspore i turista tokom novogodišnjih praznika!

Učenik generacije Armin Arnautović je istakao kako ga je osjećaj ponosa zbog činjenice da je učenik oe skole pratio tokom četverogodišnjeg školovanja.

„To je škola koja u kontinuitetu daje ljude sposobne za preuzimanje odgovornosti u svojim društvenim zajednicama. A prije toga, dok se školuju ovdje, imaju priliku prije svega naučiti o moralnim vrijednostima, socijalizaciji. Posebnost je da završetkom ove škole nosimo jedan identitet po kojem se prepoznajemo i godinama poslije“, poručio je Arnautović.

Gazi Husrev-begova medresa osnovana je 1537. godine i najstarija je odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo