Subota, 20 travnja, 2024

Švicarci referendumom ‘pobijedili’ direktore i menadžere

Preporučeno

U prošloj kalendarskoj godini odrađeno je čak dvanaest referenduma. Švicarci su, među ostalim, glasali protiv duljeg godišnjeg, ograđenih parking mjesta za prostitutke, oštrijih uvjeta za javne prosvjede itd.

referendumŠvicarci su još po trinaesti puta u proteklih godinu dana izašli na referendum, a ovaj puta je u ‘igri’ bilo ograničavanje plaća i otpremnina menadžera. ZA prijedlog je glasalo 68% birača, te sada odlazi u parlament gdje će kroz godinu dana biti formuliran u zakon. Ovo će, kažu stručnjaci, drastično promijeniti sliku švicarskih tvrtki. Idejni pokretač referendumskog pitanje je Thomas Minder, senator iz Demokratske unije centra, prenosi Dnevno.

Cjelokupni proračun prikupljanja potpisa iznosio je 400.000 franaka, uključujući i kampanju za referendum dok je oporba, odnosno, poslovni sektor (kojemu ovo nikako ne ide na ruku) za propagandu utrošio čak dvadeset puta više – osam milijuna. Tako će nakon legislativne implementacije vlasnici dionica ubuduće odlučivati o visini plaće svojih direktora, a zakonski su od sada zabranjene i visoke otpremnine, uz ograničavanje mandata direktora na godinu dana i zabranu bonusa.

Poslovnjaci su agresivno lobirali protiv referenduma, te su se javno prijetili kako će strane tvrtke napustiti državu i da će time dosta ljudi izgubiti radna mjesta, čime su podsjetili na argumente Vesne Pusić tijekom EU kampanje. Švicarci nisu poslušali takve prijetnje, te su pod medijskom podrškom i aferom oko Novartisa (farmaceuti su bivšem CEO-u Daniellu Vaselli željeli platiti 72 milijuna franaka za konzultacije) izrazili mišljenje na referendumu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas