Utorak, 18 lipnja, 2024

Tviterašica iz Sarajeva: “Jutros sam obukla suknju. Jedan tip na semaforu otvorio je prozor, obliznuo se i dobacio…”

Preporučeno

Jutros sam obukla suknju jer mi se oblačila brate. Jer je toplije malo i mogu. Izašla sam na pauzu maloprije, 5 minuta od kancelarije. U tih 10 minuta tamo i vamo, nekoliko sredovječnih idiota i starkelja su buljila u mene i moje noge.

Gdje su nestale “ženstvene” žene, u lepršavim haljinama i suknjama? Danas su sve u pantalonama i iscijepanim farmerkama – uglavnom ćete čuti ljude da komentarišu. Ne ulazeći u to šta je “ženstvena” odjeća i da li je žena manje žena kao je u farmerkama, činjenica je da, proporcionalno gledano, više žena nosi pantalone nego suknje. A za to su glavni krivci upravo ti koji se zbog toga najviše i bune – muškarci.

Ne znamo kako je do toga došlo, jer kao što je nekada bilo nezamislivo da žena hoda u pantalonama, danas žene oklijevaju kada treba obući suknju, jer suknja je poprimila neko sasvim drugo značenje u savremenom svijetu. Postala je više od komada odjeće, odjednom ona znači da ste se posebno sredile za neku priliku. Kako je žena u suknji postala rijedak prizor, tako sve više privlači i pažnje, i prosto morate da imate na umu da će vas ljudi gledati mnogo pažljivije i duže kada prošetate u njoj, a pašće i koji komentar zbog kog ćete gorko zažaliti što ste se tog jutra mašile za suknju.

Tu temu otvorila je jedna Tviterašica ovom rečenicom:

– Jedna ozbiljna tema o kojoj se ne priča dovoljno, i nikad neće biti dovoljno. Kada god pomislim da obučem suknju, kako na posao tako i u izlazak, uvijek razmislim dva puta jer sam svjesna da će sigurno jedna muška neiživljena budala učiniti da se osjećam neugodno – kaže ona. I kada razmislite, zaista je tako. Suknja je postala nešto što se oblači kada znate da ste u sigurnom društvu, da imate prevoz do kuće i da će kontakti sa nepoznatim komentatorima sa strane biti minimalni.

– Jutros sam obukla suknju jer mi se oblačila brate. Jer je toplije malo i mogu. Izašla sam na pauzu maloprije, 5 minuta od kancelarije. U tih 10 minuta tamo i vamo, nekoliko sredovječnih idiota i starkelja su buljila u mene i moje noge. Te poglede osjetiš I neugodni su – kaže ova Tviterašica, a sa njom će se složiti svaka žena jer je doživjela isti scenario kad god je obukla suknju. A priča se ne završava samo na pogledima.

– Jedan kreten za volanom, po godinama mi može biti otac, se posebno istakao pa dok je stajao na semaforu otvorio je prozor, dobacio “lutko” i oblizao se. Da sam mogla ja bih u tom trenutku propala u zemlju koliko mi je neugodno bilo – kaže ona.

Iako je Tviterašica iz Sarajeva, problem suknje proteže se na mnogo većem prostoru. Odakle god da ste, priznaćete da dobro razmislite prije nego što se odlučite za suknju, jer ovaj komad odjeće povlači za sobom gomilu stvari – od naivnijih, recimo pitanja: “Za šta si se to tako skockala?”, pa do već spomenutog oblizivanja i dobacivanja na semaforima.

– Dragi muškarci, molim vas ne budite takva živina, nikada. Ne činite da nas je strah izaći vani samo zato jer imamo nešto manje odjeće na sebi. Mene mati nije rodila da se zamotam samo da bih bila sigurna vani I da bi briljantni umovi mogli reći “izaziva, sama je trazila.” Nemojte. – kaže ona.

Nažalost, na tvit su mahom odgovarale žene, koje već dobro znaju kakva je to muka nositi suknju. Muškarci, odnosno pojedinci, zbog kojih je nošenje suknje i postalo “problem”, ostali su nijemi – dok na ulici ne naiđu na vas u suknji.

A vi? Razmislite li dva puta prije nego što obučete suknju ili haljinu? I šta odgovarate na pitanja poput: “Što si se tako skockala?”.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas