Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Za ljepotu i dugovječnost – voće na gladan stomak

Preporučeno

Evo ga ljeto, vrućine, sparine… I pitanje šta jesti i kako se rashladiti a da to ima i koristi za organizam? Ovoj se temi i priči vraćamo češće tijekom svake sezone, ali nije na odmet. Jer čitatelji niti čuvaju novine, niti trebaju pamtiti šta je bilo lani ili prije pet godina. Pa ćemo ih podsjetiti na neke važne stvari vezane za ovu temu…

voceDakle, jesti laganu hranu, posebno voće i povrće. Tzv. lagane namirnice su povrće, voće, zobeno brašno, a od mesa preporučljivo je jesti ribu i plodove mora, a uzdržavati se od (masnog) mlijeka, teške, masne i pržene hrane.

Od voća posebno se preporuča jesti dinju, jer je hem hranjiva, hem održava ravnotežu tekućine i soli u organizmu. Vrlo dobre su i jagode, breskve, trešnje, limun, marelice, brokula, krastavci, paradajz, špinat, odnosno sezonsko voće i povrće. Važno je znati da se ljeti mora piti mnogo tekućine, a na prvom mjestu se preferiraju čajevi (mada je voda nezamjenjiva) a uglavnom napitci trebaju sadržavati antioksidanse, a ne kofein…

No nudi se zanimljiva informacija (iz kartoteke savjeta dr. OZ-a) o tome kako jesti voće, što držim većina čitatelja do sada nije znala. Najprije, voće treba jesti na prazan želudac, a ne nakon obroka. Voće u organizmu, zna se već, igra glavnu ulogu u detoksikaciji. Voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i proizvodi plinove, odnosno napuhavanje stomaka.

Redovno jedenje voća (ali na ispravan način, kao što se ovdje informira) pridonosi ljepoti, dugovječnosti, zdravlju, podiže energiju, potiče sreću i drži normalnu težinu. Kad su u pitanju sokovi, najkorisniji su oni od svježeg voća (piti u gutljajima, ne na eks), mada je konzumiranje svježe voćke bolje od soka!

Evo nekoliko karakteristika važnih sokova i njihova djelovanja.

Kivi-Mali ali moćni, dobar izvor kalija, magnezija, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj C vitamina je dvostruko veći od onog kod naranče!

Jabuka– (Jabuka u kući, bolest iz kuće) Iako ima mali sadržaj vitamina C, ona je antioksidantna i flavonoidna (prim. Žarka: tj. sadrži grupu organskih komponenti u kori plodova) i povećava aktivno djelovanje vitamina C, čime smanjuje rizik od dobivanja raka debelog crijeva, srčanog i moždanog udara.

Jagoda – Zaštitno je voće. Spada među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih žila, slobodnih radikala. U ovu grupu najkorisnijeg voća spadaju još malina, kupina, borovnice i trešnje.

Trešnja i ananas– Najviše pomažu otklanjanju bola u stopalima zvanog giht.

Naranče – Svakodnevno pomažu kao zaštita od prehlade, snižavaju holesterol, sprečavaju i rastvaraju bubrežni kamen i smanjuju rizik od raka na debelom crijevu.

Lubenica– Najbolje “piće” za gašenje žeđi. Sastoji se od 92% vode, a puna je glutationa, koji pomaže i pojačava naš imuni sustav. Također je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalazi: vitamin C i kalij.

Dinja – (uz maline i još neke voćke) Ima najviše antioksidanata koji preventiraju rak i čiste tijelo.

NE hladnoj vodi-Hladna voda će očvrsnuti masne tvari koje su se konzumirale, što će usporiti vrenje. Kada te ‘naslage’ reagiraju sa kiselinom, one će se razbiti i apsorbirati u crijevima brže nego čvrsta hrana i nataložiti se u crijevima. Vrlo brzo, pretvorit će se u masti što može biti jedan od važnih uzročnika raka. Najbolje je piti toplu juhu ili toplu vodu nakon obroka.

(Oslobođenje)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas