Četvrtak, 18 travnja, 2024

Zadnji dan pontifikata: Papa Benedikt XVI će simbolično odletjeti u nebo

Preporučeno

Papa Benedikt XVI. oprašta se od papinske dužnosti. Zadnji dan pontifikata provest će u društvu kardinala, nakon čega helikopterom leti prema rezidenciji u Castel Gandolfu. U 20 sati Sveta stolica ostat će prazna.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

U dvorani Klementina Apostolske palače Papa se oprašta od kardinalskog zbora, a njegovo posljednje pojavljivanje bit će nešto poslije 17 sati na balkonu ljetne rezidnecije u Castel Gandoldfu.

Papa se oprašta od kardinala. Dekan kardinalskog zbora, Angelo Sodano u Apostolskoj je palači Papi zahvalio što je osam godina nosio teret apostolske službe te bio primjer ostalima. “Odričete se kormila Petrove lađe koje će prijeći u ruke drugoga”, rekao je Sodano. I Papa je zahvalio svima na podršci. “I u trenutcima kad je poneki oblak zasjenio nebo nastojali smo služiti i darovali nadu. Nastavit ću vam biti blizu u molitvi, posebice u sljedećim danima. Između vas je i budući Papa kojem danas obećajem svoju bezuvjetnu poslušnost, poniznost i poštovanje”, poručio je Benedikt XVI. Papa će s kardinalima biti do 17 sati, nakon čega leti u ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu, objašnjava  Silvije Tomašević.

“U 17 sati helikopterom iz Vatikana odlazi do papinske palače, što je 15-ak minuta leta helikopterom. To će biti simboličan odlazak Pape prema nebu”, kaže Tomašević.

U odori rimskog pontifikata Papa će se pojaviti na prozoru rezidencije gdje će posljednji put pozdraviti okupljene. Njegova ostavka postaje službena u 20 sati, a Sveta stolica prazna do izbora novog Pape- jednog od 115 kardinala koji će već idući tjedan dogovoriti datum konklava.
Oprostio se od vjernika, od svećenika i hodočasnika diljem svijeta

“Hvala što ste u ovako velikom broju došli na moju posljednju audijenciju”, poručio je jučer ispred bazilike Svetog Petra stotinama tisuća okupljenih.

U 20 sati nastupa sedisvakancija ili prazna stolica. Dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano u petak će sazvati prvu opću kongregaciju kardinala, koji bi trebali početi dogovore o datumu početka konklave.

“Sada znamo da konklave mogu biti 15 dana prije od nastupa prazne stolice. To znači da bi konklave već mogle biti 5., 6., 10. ožujka. To je sada ono najvažnije pitanje. Kada kardinali uđu u konklave, pitanje je izbora koliko će dugo trajati procedura i kada će prvi kandidat dobiti dvije trećine glasova”, pojašnjava pročelnik Tiskovnog ureda zagrebačke nadbiskupije, Ivica Budinšćak.

Benedikt XVI. prvi je papa koji je u zadnjih šest stoljeća samovoljno napustio Svetu stolicu, ostaje mu titula “pape-emeritusa” i počasni naziv “Njegove svetosti”.

(Index.hr)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zmija ušla radnicima u ormarić u firmi: Uvukla se u garderobu, šokirali se kad su je vidjeli!

Brzo su pozvali Vladicu, koji je vješto uhvatio mladog stepskog smuka na ovom neobičnom mjestu. Srećom, ova vrsta zmije...

Još vijesti za vas