Utorak, 30 travnja, 2024

Rival Sarajeva bio treći u prvenstvu Grčke: Roster Atromitosa 11,92 miliona eura

Preporučeno

rival-sarajeva-bio-treci-u-prvenstvu-grcke-roster-atromitosa-1192-miliona-eura_1406407147
Foto: Agencije

Igrački kadar Atromitosa, rivala Sarajeva u trećem kolu kvalifikacija Evropske lige procjenjuje se na 11,92 miliona eura. Trećeplasirani tim grčkog prvenstva iz prošle sezone skuplji je od norveškog Haugesunda, čija je cijena 10,52 miliona eura. Atromitos je domaćin na stadionu Peristeri u Atini, čiji je kapacitet 9.035 mjesta.

Gorbunov umjesto Sifakisa

Najskuplji igrač u redovima Atromitosa je veznjak Elini Dimoutsos, čija se cijena procjenjuje na 1,32 miliona eura, dok odbrambeni fudbaler Sokratis Fytanidis košta 1,06 miliona eura. Jednaku novčanu vrijednost kao Fytanidis ima pojačanje Andreas Tatos, koji je stigao iz Olympiakosa.

U odnosu na posljednju utakmicu u prvenstvu Grčke prethodne sezone protiv Asterasa iz Tripolisa (3:1), Atromitos je napustio golman Sifakis pošto mu je istekao ugovor. Novi čuvar mreže je Bjelorus Andrey Gorbunov, koji ima 31 godinu, a stigao je iz BATE Borisova. Trećeplasirana ekipa šampionata Grčke igrala je u formaciji 4-4-2. U prvom timu bili su: Sifakis (29), Balas (20), Tavlaridis (34), Fitanidis (30), Giannoulis (26), Umbides (32), Pitu (29), Dimoutsos (25), Brito (31), Napoleoni (28), Karamanos (23). Sa klupe za rezerve ulazili su Fabio, Georgiou (28) i Nastos (33). Prosjek godina prvih jedanaest atinskog tima iz prošle sezone bio je 27,90.

U pauzi su osim Gorbunova, došli veznjak Tatos i Alexandros Kouros, doskorašnji lijevi bočni igrač Panioniosa. Novajlije Atromitosa su dvojica Kamerunaca Lionel Otto Essono i Jacques Alberto Ngwem sa po 21 godinom. Opasnost po golmana Sarajeva Dejana Bandovića predstavljaće Italijan Napoleoni i iskusni Papadopoulos.

U redovima rivala Sarajeva igra bivši fudbaler Arsenala i Lillea Efstathios Tavlaridis, koji je svojevremeno bio član selekcije Grčke. Sa 34 godine stub je odbrane rivala bh. premijerligaša. Utisak je da će Atromitos biti opasan protivnik osvajaču Kupa BiH iz sezone 2013/14. O njegovoj snazi govori činjenica da protekle sezone nisu izgubili nijedan od tri duela sa prvakom Grčke Olympiakosom.

Paraschos na klupi

Trener Atromitosa je Georgios Paraschos (62) koji obavlja ovu funkciju od aprila prošle godine. Nekada je ovaj grčki tim predvodio bh. stručnjak Dušan Bajević. Prošle sezone Atromitos je ispao od AZ Alkmara, od kojeg je izgubio 1:3 kod kuće u play-offu Evropske lige, dok ga je pobijedio sa 2:0 u revanšu, u Holandiji.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas