Subota, 18 svibnja, 2024

Mutabdžija: Nacionalna grupa predmeta neće biti uvedena samo u RS-u

Preporučeno

p9523dN

Za učenike bošnjačke nacionalnosti u Konjević-Polju i Vrbanjcima kod Kotor Varoši neće biti uvedena grupa nacionalnih predmeta ni u novoj školskoj godini i taj problem treba da se riješi u cijeloj BiH, kategoričan je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goran Mutabdžija.

On tvrdi da se na nivou cijele BiH trebaju osigurati ista prava za sve učenike, odnosno i za srpske đake u Federaciji BiH pravo da izučavaju nacionalnu grupu predmeta.

Upravo se čita:  Dodik priznao: Vjerovatno ćemo se prijaviti na lokalne izbore, ali postoji i način da napravimo opstrukciju

“To podrazumijeva jednoobrazno rješenje na teritoriji cijele BiH. Mi nikome nismo oduzeli to pravo, ali ga i ne dajemo nikome dok se to isto pravo ne obezbijedi za djecu srpske nacionalnosti u Federaciji BiH”, ustvrdio je resorni entitetski ministar.

Mutandžija je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao kako je neophodan novi politički dogovor o tom pitanju koji će se pretočiti u zakonski okvir.

Potvrdio je da su učenici bošnjačke nacionalnosti u Konjević-Polju upisani u stariji razred u odnosu na onaj koji su završili prethodne godine.

Upravo se čita:  Načelnik opštine Istočna Ilidža uputio poruku vlastima RS: "Gospodo, doktori nam idu u 'mrsko' Sarajevo, ne u Njemačku"

“Željno ih očekujemo i smatramo da je to dobar potez”, tvrdi on.

Kada su u pitanju djeca iz Vrbanjaca, naveo je da još nije postignut dogovor s roditeljima, ali da to očekuje tokom ove sedmice.

“Očekujemo da ćemo na sastanku s njima tokom ove sedmice u školi u Vrbanjcima postići i taj vid dogovora, a to znači da oni polože razredni ispit na teritoriji FBiH, kao što su to učinila djeca iz Konjević-Polja i da na taj način za tu djecu obezbijedimo iste uslove”, dodao je ministar prosvjete i kulture RS.

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

Bošnjački đaci u Vrbanjaca kod Kotor-Varoši nisu pohađali nastavu u prošloj školskoj godini, jer nije ispunjen njihov osnovni zahtjev za uvođenje nacionalne grupe predmeta, na što imaju pravo.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas