Srijeda, 15 svibnja, 2024

Evo šta kafa radi vašem mozgu

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Mnogu su uvjereni kako su bez jutarnje šalice kafe potpuno nesposobni za sudjelovanje u svakodnevnom životu no čini se kako je istina ipak nešto drugačija.

Naime, naučnici su došli do zaključka kako je kofein po svojoj kemijskoj strukturi vrlo sličan adenozinu – kemijskom spoju koji se nalazi u našem mozgu. Kad smo budni adenozin se nakuplja – što ga je više to više osjećamo umor.

Kad popijemo šoljicu kafe adenozin se spaja s kofeinom, zbog čega adenozin mijenja svoj sastav nakon čega prestajemo osjećati umor.

Međutim, to funkcionira samo u slučaju manjih količina kofeina jer ukoliko pretjeramo s unosom kofeina on postiže kontraefekt – naš mozak stvara još više adenozina zbog kojeg smo još umorniji.

Tad imamo potrebu za novom dozom kofeina i tako ulazimo začarani krug iz kojeg se možemo izvući samo kvalitetnim spavancem.

Izdvajamo

Izdvajamo

“Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH”: Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što...

Pripadnik Oružanih snaga BiH Mladen Jovičić pomogao je porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu Doboj - Banjaluka. Priča kako...

Još vijesti za vas