Petak, 3 svibnja, 2024

Misija MMF-a u Vladi FBiH: Za reforme i razvoj

Preporučeno

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalna ministrica financija Jelka Milićević upoznali su danas članove Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na čelu s Ronom van Roodenom, s reformskim potezima koje Vlada FBiH namjerava poduzeti.

Van Rooden ocijenio je pozitivnim što entitetske i vlasti na razini Bosne i Hercegovine imaju jednake poglede na probleme koje treba riješiti i na prioritetne pravce djelovanja. On je, također, uspješnima ocijenio nedavne razgovore u Washingtonu koje su predstavnici entitetskih vlada i Vijeća ministara BiH imali s MMF-om i Svjetskom bankom.

Upravo se čita:  Onkološki pacijenti i dalje bez lijekova

Ukazao je na to da su pred domaćim vlastima brojne zadaće, kao što su donošenje novih zakona o radu i o državnoj službi, iznalaženje mogućnosti za smanjenje opterećenja na plaće, uspostava jedinstvenog registra primatelja socijalnih davanja, reforma mirovinskog sustava, pojednostavljenje propisa od kojih ovisi poslovno okruženje, i drugo.

Prema riječima premijera Novalića, Vlada FBiH je snažno zainteresirana za, kako je kazao, aktivne mjere ekonomskog razvoja. U tom kontekstu pomenuo je znatno agresivniji pristup izgradnji objekata u energetskom i cestovnom sektoru.

Upravo se čita:  Sud BiH potvrdio: Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida!

– Jasno nam je da će biti i teških odluka, ali mi smo tu da ih donesemo i provedemo i nećemo odustati – kazao je Novalić.

Govoreći o poslovnom okruženju, premijer je istaknuo i značaj uspostave trgovačkih sudova koji bi se isključivo bavili korporativnim i radno-pravnim zakonodavstvom, što bi znatno ubrzalo okončanje sporova koji sada traju i godinama.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Ministrica Milićević kazala je kako je jedna od zadaća Federalne vlade definiranje strategijskih projekata koji će voditi ka ekonomskom oporavku Federacije BiH. Kada je riječ o investicijama, ukazala je i na potrebu iznalaženja načina na koji će oni koji imaju velike depozite u bankama biti motivirani da taj novac ulože u gospodarske projekte.

Saradnja Vlade Federacije BiH i MMF-a, kazano je na današnjem susretu u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, bit će intenzivirana u slijedećem razdoblju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Snižene cijene peleta i ogrevnog drveta

Cijene peleta i ogrevnog drveta u entitetu Republici Srpskoj znatno su opale, a građanima se preporučuje da sada, ako...

Još vijesti za vas