Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Građani po drugi put bez javnog prijevoza na Dan grada Sarajeva?

Preporučeno

Imamo utisak da je obustava saobraćaja politički dirigirana i namjera je izazivanje haosa u Sarajevu da bi se na taj način smijenila aktuelna Vlada KS-a, kazao je ministar Bubica

centrotrans-uliceMinistar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Jusuf Bubica kazao je za Fenu da je u javni gradski prijevoz uključeno još deset voznih jedinica, i to je jedina promjena u odnosu na jučerašnje stanje u prijevozu, jer iz Grasa nema nikakvih novih informacija o tome da će krenuti saobraćati.
– Većina od deset novih autobusa su Centrotransovi, a nekoliko ih je i od drugih autoprijevoznika koji su se javili po oglasu u medijima. Iako se na oglasu javljaju samo prijevoznici koji su registrirani za prijevoz i raspolažu kvalitetnim autobusima, njihova vozila se provjeravaju prije nego budu puštena u promet – istaknuo je Bubica.

Upravo se čita:  Sud BiH odbio izreći mjere zabrane influenserki Adni Helić

Zahvaljujući tome, tvrdi Bubica, saobraćaj se iz sata u sat u gradu poboljšava, što je cilj dok se Gras ne uključi u redovan linijski saobraćaj.

Međutim, ministar kaže da ne raspolaže informacijama da se u slučaju Grasa išta promijenilo budući da Vlada nema partnera za razgovor o normalizaciji saobraćaja.

– Imamo utisak da je obustava saobraćaja politički dirigirana i namjera je izazivanje haosa u Sarajevu da bi se na taj način smijenila aktuelna Vlada KS-a. Ne prihvatamo ovakav način borbe za radnička prava u kojoj su građani Sarajeva taoci političkih interesa. Istrajat ćemo u nastojanjima da građanima osiguramo normalan prijevoz, a potom ćemo se u skladu sa zakonom obračunati s vinovnicima ovog nereda – kaže ministar Bubica.

Upravo se čita:  Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za mart 2024. godine iznosi 1.335 KM

pjesacenje1-bh-index

Naglasio je da su u Vladi raspoloženi za sastanke, međutim, u Grasu nemaju legitimnog predstavnika koji bi uime štrajkača razgovarao s predstavnicima Vlade o puštanju vozila u saobraćaj.

U Grasu postoje dva sindikata, Sindikat vozača i Sindikat komunalne privrede, koji okupljaju oko 98 posto zaposlenih u tom preduzeću, ali nijedan ne stoji iza organiziranja ovog štrajka. Za to vrijeme niko drugi se nije prijavio da bi preuzeo odgovornost za stanje u Grasu.

Upravo se čita:  Slučaj u BiH: Ucjenjivao udatu ljubavnicu i njene roditelje, dali mu 10.000 eura ali mu to nije bilo dovoljno

Sadašnja obustava saobraćaja od zaposlenih u Grasu je osma od 2009. godine.

Sutra, 6. aprila, obilježava se Dan Grada Sarajeva, a ako Gras ostane u štrajku, građani će drugi put na Dan svog grada ostati bez javnog prijevoza. Prvi put je to bilo 6. aprila 2009. godine.

(Oslobođenje)

Izdvajamo

Izdvajamo

U “grad milionera” u BiH sletjelo 17 njemačkih bogataša

U živopisnim Živinicama, gradu gdje svaki pedeseti stanovnik miriše na milione, ovih dana je odigran skup kakav se ne...

Još vijesti za vas