Subota, 18 svibnja, 2024

Saobraćaj će biti normaliziran i bez GRAS-a protiv kojeg ćemo ovog puta poduzeti radikalne mjere!

Preporučeno

Ministar saobraćaja u vladi Kantona Sarajevo Jusuf Bubica kazao je danas novinarima na pres-konferenciji da će se gradski javni prijevoz u Sarajevu normalizirat do sutra, odnosno do rođendana Grada Sarajeva i bez GRAS-a

centrotrans-i-gras-autobusiJoš jednom je najavio radikalne mjere nakon normalizacije javnog gradskog prijevoza koji će rezultirati pokretanjem krivičnih prijava nakon utvrđivanja odgovornih za nelegalni, već trodnevni štrajk u GRAS-u.

Dodao je da za funkcionalan gradski prijevoz potrebno 150 autobusa.

Upravo se čita:  Zabilježeno u Sarajevu: Bahati vozač želio da mu se majka i djeca sklone s trotoara kako bi mogao proći

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Damir Marjanović rekao je da od kantonalnog ministra saobraćaja Jusufa Bubice ima informaciju da će se broj vozila alternativnog gradskog prijevoza u Sarajevu stalno povećavati tako da će u ponedjeljak, ako štrajk GRAS-a bude nastavljen, biti dovoljno alternativnih prijevoznika da bi učenici i nastavno osoblje mogli dolaziti na redovnu nastavu u škole.

Kako uposlenici preduzeća GRAS već treći dan štrajkuje zabilježeni su i izostanci s nastave naročito srednjoškolaca, dok osnovci manje izostaju.

Upravo se čita:  Oprez: U Kantonu Sarajevo se pojavili 'lažni inspektori'

– Ministarstvo će se oglasiti kakav odnos škola treba da bude prema tim izostancima, ali nikako na štetu učenika niti nastavnika. Naprotiv, insistirat će na odgovornosti uzročnika aktuelnog stanja – rekao je ministar Marjanović.

Doda je da će, ako štrajk gradskog prijevoznika potraje, biti razmotrene mjere kako nastavu prilagođavati (eventualno pomjeranje smjena i sl.), ali cilj je redovno odvijanje nastave.

Upravo se čita:  Konzerve graha u kojima su navodno pronađeni ostaci miša isporučene i u BiH

Naglasio je da su i predstavnici obrazovne struke sugerirali Ministarstvu da bi eventualni poremećaj nastave u ovom periodu godine bio veoma nepoželjan.

GRAS-ovi kuponi za prijevoz na đačkim mjesečnim iskaznicama važe i važit će u alternativnim vozilima ako štrajk potraje i ne smije se dešavati naplata karata.

S obzirom na to da je već vrijeme zamjene martovskih kupona aprilskim, pošto GRAS štrajkuje, đaci mogu i dalje koristiti kupone od prošlog mjeseca, naveo je ministar Marjanović.

(Fena)

Izdvajamo

Izdvajamo

Kako je Srebrenica ponovo vraćena na globalnu scenu?

Nakon što je u petak usaglašen konačni tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici, propali su svi mogući pokušaji da...

Još vijesti za vas